Држава даје пола пара за замену врата и прозора

НОВИ САД: Србија баца 40 одсто више електричне енергије од својих комшија из региона, што значи и да су и рачуни за струју и грејање већи, изјавила је јуче потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић и истакла да ће зато нови закон омогућити грађанима ниже рачуне и личну производњу електричне енергије.
p
Фото: pixabay.com

Дуго смо чекали на нове законе у енергетском сектору; кроз које ћемо омогућити грађанима да сами могу да производе електричну енергију и самим тим имају ниже рачуне, а исто тако и да сами делом учествују, а делом уз помоћ државе и града добију субвенције да ураде изолацију и замене столарију у својим кућама и становима, рекла је Михајловић за ТВ Прва.

Навела је да се кроз нови закон о енергетској ефикасности прави управа кроз коју ће бити омогућено грађанима да у различитим износима добију новац за замену прозора и врата, а да ће 50 одсто ићи од управе, државе и града, док ће 50 одсто обезбедити грађани.

У питању није само новац из буџета, већ и из разних фондова, а процедура ће бити најједноставнија могућа, јер није нам циљ да грађани губе време по шалтерима скупљајући документацију, већ да што пре замене столарију, рекла је Михајловићева.

Истиче да Србија први пут добија закон о обновљивим изворима енергије, који ће, између осталог, омогућити да свако ко троши електричну енергију може да буде и произвођач.

Хоћемо да омогућимо да на сваки кров куће и стамбене зграде могу да се ставе соларни панели. Ако живите у згради, биће вам потребна одлука стамбене заједнице или дела заједнице, затим оквирни пројекат за соларне панеле, који се, потом, прикључују на постојеће инсталације у стану и кући и за толико колико се електричне енергије произведе, биће вам нижи рачуни. Када нисте код куће, та енергије се и даље производи, одлази у дистрибутнивну мрежу и чува за наредни месец. С једне стране, користите зелену енергију, а с друге ће ваши рачуни бити нижи, поручила је министарка.


Од 500 до 5.000 евра

Питање које се поставља је може ли се цена радова уклопити у поменуту рачуницу.

Оно што тврде продавци столарије је да цене зависе од многих фактора. Стан од 60 квадратних метара може имати различит број прозора, разних величина, све је врло индивидуално. Ту, наравно, велику улогу игра и избор материјала, профила, окова... Ако се роба узима са сумњивих стоваришта, можете да опремите стан и за 500 евра, а ако узимате алуминијум-дрво столарију врхунског квалитета, енергетска ефикасност то јест замена столарије може да кошта и 5.000 евра за 60 квадрата.


Влада Србије, да подсетимо, усвојила је прекјуче предлоге четири закона - о рударству и геолошким истраживањима, енергетици, енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и о обновљивим изворима енергије.

Министарка рударства и енергетике недавно је и најавила финансијску помоћ домаћинствима како би њихови домови били енергетски ефикаснији. Пример који је изнела био је следећи: "Ако неко хоће да промени своју столарију на просечном стану од 60 квадрата, за шта је потребно око 1.500 евра, 25 процената би дошло из Управе за енергетску ефикасност бесповратно, 25 процената би требало да дође из јединице локалне самоуправе, а 50 процената од самог домаћинства".

То, дакле, значи да је на домаћинима да обезбеде 750 евра за опремање.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести