Држава купује четвртину машина

Министарство привреде расписало је, већ пету годину заредом, јавни позив за програм подршке малој привреди, а ове године је у те сврхе обезбедило 556 милиона динара бесповратно.
Subvencije maloj privredi od 556 miliona za kupovine novih mašina Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Субвенције малој привреди од 556 милиона за куповине нових машина Фото: Дневник.рс/архива

Подршка се односи за суфинансирање куповине нових машина и производне опреме, за шта привредници, сада већ традиционално, показују највеће интересовање, саопштило је Министарство привреде.

Како се наводи, уважавајући потребе привреде, ове године је дуплиран максималан износ гранта који нека фирма може добити за куповину опреме. У 2018. години је, по предузећу, горњи лимит за бесповратна средства повећан с 2,5 милиона динара на пет милиона.

Такође, да би предузетници наставили модернизацију опреме за производњу, омогућено им је да конкуришу за тај програм без обзира на то да ли су већ били корисници државних пара по неком другом основу или програму у претходном периоду.Такође, партнерске финансијске куће не траже друга средства обезбеђења већ ће то бити само залога на купљеној опреми.Програмом за набавку опреме предвиђено је суфинансирање само производне опреме и алата, што ће допринети развоју производних фирми у Србији.

У програму за набавку опреме, бесповратна средства чине 25 одсто укупне вредности опреме, учешће самог предузетника је пет одсто, а повољан кредит партнерских финансијских кућа чини још 70 одсто.


Прехрана прва

Досадашње искуство Министарства привреде је показало да су за такву подршку највише заинтересована предузећа која се баве производњом прехрамбених производа, металних конструкција, текстила и гардеробе. Заинтересовани су и они који се баве  прерадом дрвета, гуме и пластике, штампањем, производњом намештаја, као и предмета од папира и картона, грађевинских производа.


Министарство привреде систематски подстиче технолошки развој микро и малих предузећа и предузетника јер се у досадашњој пракси показало да је то одличан начин да се ојача њихова конкурентност и допринесе модернизацији производних процеса у Србији, наводи се у саопштењу. Компанија која, уместо дотрајалих машина, има модерне које прате напредак технологија, уједно има и први предуслов да финални производ подигне на ниво који задовољава европско и друга развијена тржишта.

Програмом је у 2017. за кратко време обрађено 425 захтева привредника, одобрено их је 396, који у наредне две године, захваљујући набавци нове опреме, планирају да запосле 1.630 нових радника.

Ове године Министарство ће програм спроводити у сарадњи с пет банака и једном лизинг кућом: банком Поштанска штедионица, Креди агрикол, Халкбанком, Еуробанком, Прокредит банком и Рајфајзен лизингом.

   Е. Д.

 

 

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести