Држава тражи купца за "Ивана Милутиновића"

БЕОГРАД: Министарство привреде објавило је јавни позив за прикупљање писама о заинтересованости за учествовање у поступку приватизације предузећа за водне путеве "Иван Милутинновић-ПИМ" из Београда.
њ
Фото: Министарство привреде, Танјуг

Реч је о једном од екс-Ју гиганата који се, између осталог, бавио изградњом хидротехничких објеката, а чија је укупна вредност имовине на дан 31.12. 2019. процењена на 1,3 милијијарде динара (1.338.874.000).

Тренутно, како се наводи у документу, има 129 запослених.

Министарство позива све заинтересоване инвеститоре да доставе писмо о заинтересованости којим ће исказати своје интересовање за приватизацију овог предузећа и дати предлог цене, инвестициони програм, оквирни плана пословања и број запослених које је инвеститор спреман да запосли на неодређено време.

Република Србија има 65,58 одсто учешћа, а акционари 34,42 посто у "Милутиновићу".

 

Писма о заинтересованости могу се доставити најкасније до 28. августа ове године.

"Милутиновић" је предузеће за изградњу објеката на водним путевима у Србији и окружењу, и градила је луке и друге објекте у многим крајевима света.

ПИМ ради под данашњим именом од 1952. године, али почетак активности предузећа датира још од 20-тих година прошлог века.

Тада су изведени први радови на Дунаву и Сави на југословенској територији.

Неколико мањих предузећа некадашње Југославије специјализованих за ископавање, градњу и канализацију, која су изводила различите радове на рекама између два светска рата, ујединило се 1951. године у компанију под именом "Дунав", а током 1952. године та фирма мења име у "Предузеће Иван Милутиновић".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести