ЕПС демантује да кинеске компаније не плаћају струју

БЕОГРАД: Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ саопштило је данас да кинеске компаније редовно измирују сва потраживања према том предузећу, реагујући тако на тврдње Лиге социјалдемократа Војводине да кинеске компаније не плаћају електричну енергију.
eps
Фото: Tanjug

„Јавно предузеће ’Електропривреда Србије’ демантује наводе који су се појавили у делу јавности да кинеске компаније не плаћају електричну енергију“, саопштила је ЕПС.

Објашњавају да је компанија „Железара Смедерево“ д.о.о. у стечају, па је целокупан износ потраживања пријављен у стечајну масу и признао га је Привредни суд, а да нови власник редовно измирује сва потраживања према ЕПС-у.

Наводе да је „Serbia Zijin Copper“ д.о.о. из Бора власник некадашњег РТБ Бор, да је нови власник преузео права и обавезе РТБ Бор и наставио да послује под новим именом.

Прецизирају да је дуг Рударско-топионичарког басена Бор настао у периоду од 1. априла до 31. октобра 2016. године репрограмиран и да га нови власник „Serbia Zijin Copper“ д.о.о. уредно измирује у складу са закљученим репрограмом и планом отплате.

„Напомињемо да је само у овој години износ дуга смањен за 1,37 милијарди динара“, кажу у ЕПС-у.

Наводе да су све ове информације и наведене у делу који се односи на 20 највећих дужника и објављене су јавно на сајту ЕПС-а.

ЛСВ је раније данас саопштила да су у самом врху списка од 20 највећих дужника по рачуну за струју и поједине стране компаније, нарочито кинеске, те да је трагична чињеница да држава допушта огромно гомилање дугова компанија које долазе из много богатијих држава.

ЛСВ је навео да је највећи дужник „Железара Смедерево“ у власништву кинеске компаније „Hesteel Group“ са дугом од готово 4,7 милијарди динара, а да још једна кинеска компанија „Serbia Zijin Bor Copper“ дугује 871 милион динара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести