Г7 ће одложити ове недеље ревизију горње границе цене руске нафте

БРИСЕЛ: Група Седам (Г7), у којој су Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД, вероватно неће ревидирати горњу границу цене руске нафте ове недеље, изјавила су данас два званичника Европске уније.
nafta
Фото: pixabay.com

Г7 требало је средином марта да измени горњу границу цене, која је на снази од децембра, али званичници су истакли да је амбасадорима земаља ЕУ Европска комисија током викенда саопштила да чланице групе седам нација нису за непосредну ревизију, пренео је Ројтерс.

Граница за извоз руске сирове нафте постављена је на 60 долара по барелу, а ниво је осмишљен тако да буде испод тржишне цене и стога ограничи приход који Москва може да добије од продаје нафте, истовремено одржавајући прилив како би био избегнут шок у снабдевању.

Сировом нафтом типа брент трговано је данас по цени око 73 долара за барел. 

Мера Г7 забрањује компанијама да пружају услуге транспорта, осигурања и финансирања руске сирове нафте и нафтних деривата, ако се продају по цени изнад горње границе.

Поред тога, Европска унија зауставила је сопствени увоз руске сирове нафте испоручене морем од 5. децембра.

Сједињене државе и Британија такође су увеле ограничења на увоз руске нафте.

Руски приходи од извоза нафте и гаса пали су за скоро 40 одсто у јануару као резултат ограничења цена и западних санкција, саопштила је прошлог месеца Међународна агенција за енергетику.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести