Г7 од децембра планира лимитирање цена руске нафте

МОСКВА: Механизам за лимитирање цене руске нафте који би требало да Русији ограничи приходе од извоза овог енергента могао би да буде успостављен почетком децембра.
nafta
Фото: pixabay.com

У данашњем извештају Ројтерса, који се позива на речи једног високог званичника земље чланице Г7, наводи се да је 5. децембар одређен као датум када ће ступити на снагу нове санкције Европске уније које забрањују увоз руске нафте морем.

Упоредо са новим санкцијама ЕУ организација Г7 коју чине САД, Канада, Јапан, Немачка, Француска, Италија и Велика Британија жели да у децембру постави горњу границу цене руске нафте како би смањила приходе Москве и приморала је да прекине војну операцију у Украјини.

Г7 је настојао да приволи и Кину и Индију, главне купце руске нафте, да се придруже овом споразуму у намери да се цена руске нафте постави на ниво изнад трошкова производње, али знатно нижи од тренутне тржишне цене.

Москва је прошле недеље саопштила да ће престати да испоручује нафту земљама које се придруже овом механизму ограничавања указујући да би таква мера нанела штету руским произвођачима.

Гувернерка Централне банке Русије Елвира Набиулина упозорила је да ће Русија, уместо да се придржава ограничења, преусмерити снабдевање у земље које не намећу лимитирану цену нафте.

"Сваки план да се Русији наметне ограничена цена нафте брзо ће бити поткопан силама које управљају тржиштем, чак и у случају да САД и ЕУ успеју да убеде највеће азијске увознике да се прикључе споразуму", предочио је раније овог месеца Хорхе Монтепеке, један од архитеката референтних глобалних цена нафте.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести