Гала вечером завршена конференција Економиста: Свет у 2019. 

БЕОГРАД: Свечаном вечером у хотелу Хилтон у Београду завршена је једнодневна Конференција „The Economist: Свет у 2019.“, на којој се дискутовало о резултатима 2018. године и предвиђањима развоја у 2019.
ekonomist konferencija
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Конференција је одржана у Дому народне скупштине Србије, седми пут заредом, у организацији компаније „Color Media Communications“.

Пред почетак свечане вечере, на панел сесији „Србија у 2019“ говорили су шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и директорка канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Негре је истакла да је ЕИБ Задовољна годином коју остављамо иза нас, јер је у току 2018. године само у Србији, ЕИБ Група је потписала уговоре за инвестиције у вредности више од 500 милиона евра, што је највећи износ од 2011. године. 

ЕИБ и Влада Србије раде на капиталним инфраструктурним пројектима, али ми помажемо и приватни сектор. У години за нама, наша групација је определила више од 300 милиона евра за помоћ малим и средњим предузећима, навела је Негре.

Тиме је како је рекла , ЕИБ помогла и пословање предузетницима са иновацијама, али и омогућила запошљавање 40.000 радника.

Фабрици је поручио да је будућност Западног Балкана у ЕУ, те навео да је ова година била веома важна за ЕУ када су у питању законски прописи, а да је пред Србијом, као и другим државама региона пуно изазова на путу ка ЕУ.

Како је рекао, предвиђања у економској сфери за 2019. оставља економским стручњацима, али сматра да Србија мора да остане на правом путу ка ЕУ, јер је већ дубоко „у систему“.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Модератор сесије била је шефица преговарачког тима Тања Мишчевић, а вечери су присуствовали истакнути представиници српске привреде, међународних компанија, света приватног бизниса.

Највиши државни функционери, представници владе Војводине, амбасадори, економисти и водећи привредници из Србије и региона разговарали су раније данас у Дому Народне скупштине о „скору“ одлазеће 2018. године и предвиђањима развоја у 2019.

На скупу у Дому Народне скупштине су поред осталих говорили председница Скупштине Маја Гојковић, министри Зоран Ђорђевић и Александар Вулин.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести