Георгиева: Пандемија збрисала 12 билиона долара светског БДП-а

ВАШИНГТОН: Разорно дејство корона кризе изазваће драматични привредни пад у свету који се за ову и наредну годину процењује на око 12 хиљада милијарди долара, изјавила је данас директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгиева.
k
Фото: Youtube Printscreen

То је једнако вредности већој од једногодишњег бруто домаћег производа еврозоне, рекла је Георгиева на онлајн конференцији “Инфрастуктура, инвестиције и централна Европа: Иницијатива 3 мора (3СИ)'', у оргнизацији Атлантског савета, на којој је учествовао и Танјуг.

Она је навела да, иако Фонд сада процењује глобалне економске изгледе за 2020. нешто мање суморним него пре пар месеци због бољих резултата појединих напредних економија него што се очекивало, пре свега Кине, раст ће и даље бити знатно на негативној територији ове године.

За земље централне, источне и југоисточне Европе (ЦИЕ), пандемија значи брисање прогреса оствареног у последње три године, када је регион постизао најбоље резултате у овој деценији у погледу економског раста, јачања конкурентности и унапређења управљања, рекла је Георгиева.

Регион је, према њеним речима, у просеку бележио раст од 3,0 посто у смислу реалних прихода, што је утицало на смањење јаза између ЦИЕ и 15 западних чланица ЕУ.

Додала је да је приход по становнику у региону ЦИЕ достигао око 55 посто прихода по становнику у 15 западних земаља ЕУ.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести