Годишњи раст БДП-а Швајцарске 0,5 посто у трећем кварталу

ЦИРИХ: Привреда Швајцарске је реално порасла за 0,5 посто у трећем кварталу на годишњем нивоу, а у односу на друго тромесечје за 0,2 одсто, према данашњим  званичним подацима, што је испод тржишних очекивања.
bdp/Pixabay
Фото: Pixabay

Податак о расту швајцарског бруто домаћег производа (БДП) за други квартал ревидиран је наниже на 0,1 проценат, објавио је Државни секретаријат за економске послове (СЕЦО), преноси Ројтерс.

Економисти које је анкетирала британска агенција предвиђали су раст швајцарског БДП-а у трећем тромесечју од 0,3 посто на кварталном нивоу и од 1,0 посто на годишњем. 

Влада у Берну је саопштила да не види хитну потребу за доношењем мера које би ублажиле притисак раста цена енергије на домаћинства и привреду, напомињући да је економија добро пословала, да је незапосленост ниска, те да би инфлација требало да крене силазном путањом следеће године.

Инфлација у Швајцарској је порасла у октобру за 3,0 одсто, спорије него што се очекивало, при чему девети месец заредом надмашује циљани распон Швајцарске националне банке (СНБ) од нула до 2,0 посто.

Влада је у септембру смањила пројекцију економског раста наводећи при томе ризике од "напете енергетске ситуације и наглог повећања цена" енергената. Сада очекује раст од 2,0 одсто ове године и од 1,1 посто у 2023.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести