Грци не дају Жабаљ и Црвенку за тепсију рибе

– Грчка компанија „Хеленик шугар” неће продавати две шећеране у Србији, у Жабљу и у Црвенки, већ ће унапређивати производњу шећерне репе и шећера, одлучио је Управни одбор компаније, пошто је размотрио понуде два заинтересована купца, француског „Кристал униона” и аустријске „Агране”, и оценио их као неприхватљиве – изјавио је портпарол „Хеленик шугара” Христос Алексопулос.
Жабаљска шећерана
Фото: Дневник/Жабаљска шећерана

– Ниједан од та два инвеститора није понудио ни приближно колико вреде две српске шећеране. „Аграна” је хтела да купи обе шећеране за између 50 и 51 милиона евра, а „Кристал унион” за 25 милиона евра, док је вредност шећерана у Жабљу и у Црвенки, по мишљењу Управног одбора, око 85 милиона евра. „Хеленик шугар” неће више оглашавати продају те две шећеране. То је дефинитивна одлука Управног одбора и више нећемо објављивати јавни позив за прикупљање понуда заинтересованих инвеститора већ планирати унапређивање производње шећера, односно сејања шећерне репе и улагати у производни процес.

О томе да Грци планирају да продају шећеране у Жабљу и Црвенки у  јавности се спекулислао годину-две, све док почетком године „Хеленик шугар” није објавио јавни позив за прикупљање понуда потенцијалних купаца. Али и тада је из компаније било назначено да ће овдашње шећеране продати под условом да се појави прави купац, који ће платити стварну цену двеју шећерана, истовремене пружити доказе да намерава да унапреди производњу шећера, инвеситра и на дуже пружи гаранције да ће шећеране радити.

Портпарол грчке компаније „Хеленик шугар” Алексопулос истакао је да је у Србији компанија пролетос уговорила шећерну репу на 23.000 хектара те да очекује да ће бити добијено око 210.000 тона шећера.

Фото: Дневник/Христос Алексопулос

– Година је сушна па принос неће бити баш најбољи – казао је Христос Алексопулос, и нагласио да компанија „Хеленик шугар” очекује да оствари чист приход од овогодишње репе/шећера око 31 милион евра. – Лане је шећермном репом било посејано 18.000 хектара, произведено 180.000 тона шећера и остварена чиста добит од 23,4 милиона евра.

Подсетио је и на то да у протеклом периоду, из године у годину, „Хеленик шугар” у Србији има све више посејане шећерне репе јер поштује уговоре с пољопривредницима у погледу исплате и обезбеђивања семена и заштитних средстава.

– У протекле две сезоне организовали смо предавања на Пољопривредном факултету где су произвођачи могли да чују како да повећају принос по хектару, и такву едукацију ћемо наставити – нагласио је Христос Алексопулос.

„Хеленик шугар” има три шећеране у Грчкој и, заједно с две српске, налази се међу првих пет произвођача шећера узимајући у обзир тржиште Европе, Русије и Украјине…

З. Делић 

Пазар у паровима

Иначе, треба рећи и да Французи и Аустријанци нису сами били у игри.

Како је појаснио портпарол „Хеленик шугара” Христос Алексопулос,  „Кристал унион” је понуду послао заједно с хрватском компанијом „Виро”, а „Аграна” је понуду написала с „МК групом” у поседу овдашњег бизнисмена Миодрага Костић, а иза њих је немачки „Суд цукер”.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести