Хрватски БДП ће ове године порасти за 3,0 одсто

ЗАГРЕБ: Хрватски БДП ће ове године порасти за 3,0 одсто, сматрају економски стручњаци из Хрватског удружења послодаваца (ХУП).
Hrvatska/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

У најновијим макроекономским прогнозама, ХУП је кориговао претходну процену раста са 1,0 одсто на 3,0 одсто, преноси сајт Пословни.хр.

ХУП у другом кварталу 2023. очекује убрзање економског раста у Хрватској на 3,5 до 4 одсто, позивајући се на пораст личне потрошње, инвестиције из ЕУ фондова, стабилизацију индустријске производње и побољшање трговинског биланса.

 У образложењу се наводи да је снажан раст личне потрошње одраз отпорности тржишта рада, где је забележен како пораст броја запослених, тако и раст плата.

ХУП очекује и значајне приходе од туризма и даљи раст прихода становништва од 3,0 до 3,5 одсто, пре свега у јавном сектору.

Послодавци најављују и раст инвестиција од 7,5 одсто, уз помоћ европских фондова, као и годишњу стопу инфлације од 7,0 одсто.

ХУП је тако показао већи оптимизам од хрватске владе, која је крајем априла кориговала процену годишњег економског раста са 2,2 одсто на 2,6 одсто.

Економски раст Хрватске ће следеће године бити 2,0 одсто, а 2024. године би ова земља могла да заслужи кредитни рејтинг на нивоу А, закључује ХУП.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести