И платформа Ер би-ен-би жртва короне, откази за 1.900 радника

ТРСТ: Популара платформа за изнајмљивање смештаја Ер би-ен-би једна је од жртава пандемије коронавируса и у овом периоду пролази праву "апокалипсу", пише дневни лист "Хафингтон пост".
air bnb
Фото: pixabay.com

Резервације су пропале а зарада до краја ове године ће бити, како се процјењује, за 50 одсто мања него прошле године.
Директор те фирме, Брајан Цески најавио је отказ за 1.900 радника у разним деловима света, што је око 25 одсто укупног броја запослених.

Ер би-ен-би је настао 2008. године када су оснивачи у свом стану у Сан Франциску, ставили на под душек и изнајмили га, и тако добили идеју за посао који је се проширио на цео свет.

Овај модел изнајмљивања приватних соба, кревета или кућа "на кратко", сасвим је изменио дотадашњи начин хотелске услуге.
Фирма је израсла у колоса и управо пред пандемију се спремала да своје деонице лансира на берзу.

Међутим, све је стало у последња два месеца, а послови не иду не само за власнике фирме него и за стотине хиљада "домаћина".

У Италији је ситуација још тежа јер резервација ове године готово да и нема, а 200.000 домаћина, који су се претходних година углавном ослањали на стране туристе, немају ни једног госта.

Прошле године Ер би-ен-би је у Италији угостио 11 милиона туриста, а ове године нема ни домаћих, јер је због заразе заустављен саобраћај и кретање између појединих италијанских региона.

Према статистици, Ер би-ен-би у Италији има готово пола милиона огласа за изнајмљивање.

Због пандемије обустављен је саобраћај, нема путовања, нема летова, границе су затворене, а како пише "Хафингтон пост", лако се може десити да многи домаћини Аирбнб, након што прође пандемија и заувек затворе свој породични бизнис.

Пре пандемије, домаћин Аирбнб-а је за издавање кућа на краћи период у Венецији зарађивао 1.200 евра, у Милану око 500, а у Риму 800 евра.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести