Инфлација „напала“ и криглу ПРОДАЈА ПИВА у Немачкој наставила дугорочни опадајући тренд

БЕРЛИН: Немачке пиваре и дистрибутери пива су у првих шест месеци ове године наставили дугорочни опадајући тренд продаје, након благог пораста 2022. године захваљујући укидању већине ограничења због ковид-19, показали су званични подаци.
krigla pivo
Фото: pixabay.com

Продаја је пала на 4,2 милијарде литара (1,1 милијарда галона) у периоду јануар-јун, што је 2,9 одсто мање него годину дана раније, саопштио је Федерални завод за статистику, преноси Асошијетед прес.

Цифра укључује домаћу продају и извоз немачког пива, као и пива увезеног из других земаља Европске уније за продају у Немачкој, док не обухвата безалкохолно пиво и пиво увезено из земаља ван ЕУ.

Продаја у Немачкој, која је чинила 82 одсто, пала је за 3,5 одсто на 3,4 милијарде литара (899 милиона галона).

Извоз је само незнатно опао и немачке пиваре су извезле 404 милиона литара (106,7 милиона галона) пива у друге земље Европске уније, што је пад од 0,4 процента, а 347,9 милиона литара (91,9 милиона галона) у земље ван ЕУ, 0,2 одсто мање него годину дана раније.

Немачке пиваре се боре са дугорочним трендом пада који је подстакнут здравственим проблемима и другим факторима, иако је прошле године дошло до благог опоравка након укидања изолације током 2020. и 2021. године.

Укупна цифра за прву половину године мања је за 12,2 одсто него деценију раније, саопштио је Завод за статистику.

Удружење немачких пивара - ДББ приписало је последњи пад хладном времену у пролеће и избегавању потрошње због високе инфлације.

Показало се да је ово још једна "изузетно захтевна" година за пиваре, од којих су већина мале и средње, јер су се суочиле са "експлодирајућим трошковима од почетка пандемије" и могу да пренесу само мали део тих повећања у облику виших цена, саопштио је генерални директор групе Холгер Ајкел.

Канцеларија за статистику је саопштила да је у Немачкој прошле године произведено више од 474 милиона литара (125,2 милиона галона) безалкохолног пива, што је скоро дупло више него деценију раније и више од 7,6 милијарди литара (две милијарде галона) алкохолног пива.

     

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести