Италија казнила Амазон и Епл за око 230 милиона долара

РИМ: Италија је казнила америчке технолошке гиганте Амазон и Епл са отприлике 230 милиона долара, оптужујући их за договарање на штету конкуренције код продаје Еплових производа на Амазоновој италијанској платформи.
epl
Фото: pixabay.com

Две компаније су се нашле на удару критика због споразума који су склопиле још 2018. године, а који је наводно омогућио да само одабрани трговци могу на платформи Амазон.ит да продају Еплове производе и Битс електронске додатке, известио је Ројтерс.

Италијански антимонополски регулатор је пресудио да су две фирме кршиле законе ЕУ подривајући ценовну тржишну конкурентност.

Еплу и Амазону је наложено да ставе ван снаге свој споразум и ограничења која он подразумева, те да свим продавцима Еплових и Битс производа буде омогућен недискриминаторни приступ и пордаја на платформи Амазон.ит.

Регулаторс је изреако Амазону новчану казну од 77,4 милиона долара, а Епу од 151,5 милиона долара.

Оба америчка технолошка дива су најавила да ће се жалити на одлуку.

У саопштењу, које преноси Ројтерс, Амазон је казну назвао „несразмерном и неоправданом“, одбацујући тврдњу да се окористио искључивањем продаваца са њихове платформе. Додао је да се пословни модел компаније "темељи на успех продаваца“.

У одвојеном саопштењу, Епл је такође негирао оптужбе, нагласивши да компанија пажљиво бира партнере-продавце „како би обезбедила да се продају само оригинални Еплови производи“.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести