ИЗМЕНА ЗАКОНА О ИЗВРШЕЊУ Дужнике више неће гулити до голе коже

Примена Закона о извршењу и обезбеђењу натерала је многе несавесне дужнике да на време измирују своје обавезе.
Plenidba imovine foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Истовремено, пропис је донео и низ проблема. Имовина дужника  је продавана будзашто, а многе породице су остале без крова над главом због дуга од неколико  стотина хиљада динара. Због несавесноиг рада у протеклих неколико месеци суспендовано је пет ивршитеља који су били у сукобу интереса.

Бројне притужбе дужника и неправилности натерали су надлежне из Министарства правде Србије да направе измене и допуне поменутог прописа. Сада је у току јавна расправа. О томе докле ће она трајати и шта даље следи чланицарадне групе и судска извршитељка из Новог Сада Мирела Личина Смиљанић каже:

– Јавна расправа о изменама ће потрајати до 28. маја – навела је она. – Потом следи припрема новог законског текста који би требало да уђе у скупштинску процедуру. Тај текста се врло пажљиво ради, односно цео поступак ће бити као да се доноси нови закон да би се избегле негативне последице у будућности.

8.000 динара дуга, а извршитељу накнада 13.000

Колико се за сада зна, нове измене ће донети битне промене. Пре свега, накнаде за извршитеље биће знатно смањена. Колико је то неопходно, говори и пример једног Новосађанина који је за наплату станарине од нешто изнад 8.000 динара морао да плати извршитељу накнаду од 13.000 динара. Извршитељи ће свакодневно морати да Министарству правде подносе извештај о раду.

50 одсто оптерећење за дужнике, а не као сада, две трећине

Што је и најважније, имовина дужника више неће моћи да се продаје у бесцење већ ће све ићи на лицитације и преко интернета. Све адресе дужника биће евидентиране у централном регистру па извршитељи више неће моћи да се правдају да не могу да им уђу у траг и тако им зарачунавају затезне камате.

Ако измене прођу у скупштинској процедури, плата дужника моћи ће да се оптерети до 50 одсто, а не као сада, две трећине. Строго ће се контролисати сукоби интереса извршитеља. То зачи да куће и станови више неће моћи да се продају по вишеструко нижим ценама и да их купују запослени у канцеларији извриштеља. Извршитељи су често намиривали дугове имовином укућана дужника, а по новом, нико од чланова породице и родбине неће моћи да одговара за туђ дуг, односно извршитељи више неће моћи да плене ствари пре него што трећем лицу оставе могућност да уложи приговор и докаже да предмет не припада дужнику.


Србија није изузетак

Рад извршитеља у Хрватској је регулисан нешто другачије него код нас. Тамошњи прописи предвиђају да нико не може остати без јединог крова над главом због дуговања за комуналне услуге. Закон у тој бившој републици СФРЈ такође предвиђа да се некретнина не може запленити због дуга који је мањи од 2.700 вера. Предвиђено је да се та сума у наредном периоду повећа, односно да дужнику не може бити продата некрентнина за дуг до 5.200 евра.


Извршитељи који буду разрешени дужности више неће моћи да се запосле у правосуђу, односно неће моћи да паркирају раду књижицу у судовима, тужилаштвима. Неће моћи да раде ни као нотари, а ни да добију чланство у Адвокатској комори, а без тога нема ни отварња канцеларије.

Док се те измене не усвоје и не почне примена, дужницима остаје да буду савесни. Закон који је на снази се примењује.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести