Измене Закона о порезу донеће нова радна места

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству финансија Славица Савичић изјавила је данас да су измене Закона о порезу на доходак грађана, које су у припреми, биле предмет расправе и комуникације са целом пословном заједницом, да се односе на све, а не само на ИТ заједницу и оценила да ће нова законска решења свакако довести до новог запошљавања.
novac porez dug
Фото: pixabay.com

"Имали смо комуникацију са свима, не само са представницима ИТ сектора, него са свим људима који су заинтересовани за ову врсту мера и подстицаја и добро је било да смо у том процесу имали различита мишљења", рекла је Савичић гостујући на РТС-у.

Она је истакла да се од ове мере очекује доста резултата у запошљавању, а прорачуни су да би могло да их користи преко 8.000 појединаца.

Према њеним речима мере се највише односе на оне који су завршили факултете и средње школе, односно на све оне који нису радили ове године.

Идеја је да заснују радни однос током следеће године, а послодавци ће на тај начин имати олакшице.

Предлог је да се ослободе пореза на зараде у првој години од 70 одсто, у другој 65 одсто и у последњој 60 одсто. Планирано је ослобађање од доприноса за ПИО у целости прве године, следеће 95 одсто и треће 85 одсто, објаснила је Савичић.

Савичић је навела и на кога се односе ове мере.

"Мере се односе на оне који нису имали статус запосленог ове године, односно нису имали статус осигураника запосленог. Ако се запосле до краја априла 2020. године, тада имају право на подстицаје. Друга категорија су млади који ће завршити школу до краја године, нису запослени и нису предузетници у прва четири месеца следеће године. Они, ако се запосле до краја следеће године, имаће такође право на подстицаје", казала је Савичић и додала да је предвиђена мера везана за особу, за појединца.

"Ако тај појединац буде мењао посао у наредне три године, сваки послодавац који га ангажује имаће право на подстицаје", казала је Савичић.

Она је истакла да су се у анализи ситуације на терену узимала у обзир и искуства у окружењу али да су се законодавци приликом припреме потрудили да ураде нешто што је другачије и повољније за нас.

Савичић је подсетила да је на терену уочено да се у пословном процесу ангажују предузетници за послове које би требало да обављају стално запослени, те да се на тај начин избегава плаћање већих пореза. Због тога је уведен и Тест самосталности који ће садржати девет критеријума којим би се проверавала самосталност предузетника у односу на налогодавца.

"За ИТ пословни сектор је кључна разлика што нам указују неке ситуације које имамо на терену, да одређени број људи врши послове не као запослени, већ су ангажовани као предузетници, за нешто што треба да раде људи који су у радном односу. Због тога смо увели Тест самосталности да се види какав је однос послодаваца према њима и да се види начин на који ће бити опорезивани у будућности", закључила је Савичић.

Она је оценила и да је реч о повољним мерама, да се уводе процедуре које ће помоћи да се цео процес испрати да би постао оперативан, да би се остварили њени бенефити.

Савичић је прецизирала да ће мера трајати три године, а погодности ослобађања пореза и доприноса важиће за сваког новозапосленог.

Измене Закона о порезу на доходак грађана, које треба да подстакну ново запошљавање су у припреми и након усвајања на Влади биће прослеђене Скупштини Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести