Извршни директор Шела: Биће то заиста тешка зима у Европи

ОКСФОРД: Европа ће можда морати да рационализује залихе енергената током тешке зиме која нам предстоји због смањеног снабдевања природним гасом, изјавио је извршни директор компаније Шел Бен ван Беурден.
gas gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Европске земље су се последњих месеци трудиле да попуне зимска складишта природног гаса, а Европска комисија је наложила да складишта до 1. новембра достигну најмање 80 одсто, пренео је Ројтерс.

Резултат је да су скочиле цене природног гаса који се користи за тешку индустрију и грејање, оптерећујући потрошаче и владе.

Биће то заиста тешка зима у Европи. Неке земље ће проћи боље од других, али сви ћемо се суочити са веома значајним растом цена енергије, рекао је Ван Беурден на конференцији Аурора спринг у Оксфорду.

У најгорем случају Европа ће морати да рационализује потрошњу енергената, додао је.

Поједине земље су навеле да ће у случају екстремне несташице ограничити снабдевање индустрије и дати приоритет грејању стамбених објеката.

Залихе у Европи тренутно износе 62,6 одсто и аналитичари упозоравају да ће постизање циља од 80 процената бити невероватно тешко ако се наставе значајни поремећаји у снабдевању руским гасом.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести