ЈАВНА СЕДНИЦА ИСПРЕД СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ Синдикат забринут због ниских зарада

БЕОГРАД: Представници Савеза самосталних синдиката Србије данас су испред Скупштине Србије одржали јавну седницу Већа СССС да би, како су рекли, скренули пажња власти и јавности ниске зараде радника.
Фонет/Ана Паунковић
Фото: Фонет/Ана Паунковић

Они тврде да плате не омогућавају достојанствен живот радника.

Како су казали представници синдиката, јавна седница се организује и да се укаже на непостојање колективних уговора, као и на рестриктивне законе који умањују права оних који раде.

Саобраћај испред Скупштине Србије је био обустављен од 12 часова до 13.30.

Скуп је почео одавањем почасти недавно преминулим радницима на радном месту.

Председник СССС Љубисав Орбовић казао је да сваке године у Србији настрада више од 50 радника.

Он је навео да ће са јавне седнице бити затражено да се хитно започне социјални дијалог, да се синдикат укључи у поступак доношења закона у свим фазама, почев од формулисања нацрта, као и да се потписују колективни уговори на нивоу делатности и да се, у договору са синдикатима, хитно подигну све зараде, укључујући минималну до нивоа који би омогућио достојанствен живот радника и њихових породица.

"Јавна седница је организована због ниских зарада у Србији, испред Скупштине Србије, не да бисмо сметали заседању скупштине већ да власт чује оно што не жели да чује у дијалогу, а то су проблеми запослених у Србији. Ми нудимо дијалог, али они то неће, а ово је упозорење да ћемо у будуће овако радити", казао је Орбовић.

Додао је да се такви скупови одржавају у целој Европи јер, како је рекао, свуда покушавају да смање зараде.

Потпредседник СССС Душко Вуковић  казао је да је данашњи скуп  потврда важност уједињења радника и синдиката, а све у циљу побољшања и унапређења радних и синдикалних права запослених.

"Када говоримо о том неком склопу права, пре свега, мислимо на материјална, односно на зараде, имајући у виду да велики број запослених прима зараде у Србији које нису на задовољавајућем нивоу и које њима и њиховим породицама не омогућавају достојанствен живот", казао је он.

Како је нагласио, две трећине радника у Србији прима испод нивоа просечне зараде.

"Око 1,2 милиона запослениха у Србији прима између минималне зараде која је 40.000 и медијалне која је 66.000 динара. Тим зарадама они не могу да задовоље егзистенцијалне потребе за здравим и достојанственим животом", казао је Вуковић.

Према његовим речима, зато је и слоган данашње јавне седнице

"Достајанствен рад за достојанствен живот" и данас су на улицу изашло око 1.000 представника  од укупно 300.000 чланова те синдикалне организације.

"Социјални дијалог није истински, него је фарсичан. И ми сматрамо да је доста више таквог одлучивања о нама без нас", нагласио је Вуковић.

Данашњој јавна седница одржана је у проширеном саставу и на њој су осим чланова Већа СССС, присуствовали и чланови републичких одбора самосталних синдиката Србије и чланови већа савеза самосталних синдиката са територије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести