Кинески БДП порастао 7,9 процената у другом кварталу

ПЕКИНГ: Кина је забележила у другом кварталу 2021. године нешто нижи раст бруто домаћег производа (БДП) на годишњем нивоу него што се очекивало, док су промет у трговини на мало и индустријска производња надмашили предвиђања економиста.
kina, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Кинески БДП је порастао за 7,9 процената у другом тромесечју на годишњем нивоу, а на кварталном за 1,3 посто, објавио је данас државни завод за статистику.

Међугодишња стопа раста у периоду апил-јун је успорила у односу на први квартал, када је износила 18,3 процента.

Статистички завод истиче да Кина наставља стабилан економски опоравак, али истовремено додаје да и даље постоји забринутост због глобалног ширења пандемије и „неуравнотеженог“ регионалог опоравка у земљи, преноси ЦНБЦ.

Промет у малопродаји је у јуну скочио за 12,1 одсто у односу на исти месец 2020, што је изнад очекивања економиста који су прогнозирали раст од 11 процената. Највиша стопа у раста у промету на мало забележена је у категорији безалкохолних пића, од чак 29,1 посто међугодишње.

Индустријска производња је такође надмашила пројектованих 7,8 одсто и оставила раст од 8,3 процента у протекла три месеца.

Анкетна стопа незапослености у урбаним срединама остала је стабилна у јуну на нивоу од 5,0 посто, док се незапосленост младих узраста од 16 до 24 година попела на 15,4 процента, колико је износила и у јуну 2020.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести