Ко не плати рату пореског дуга на време, враћа све одједном

Сви који су се лане определили за петомесечно одлагање плаћања пореза и доприноса, обавештени су од Пореске управе да отплата почиње 10. фебруара.
novac porez dug
Фото: pixabay.com

Плаћа се дуг подељен на 24 рате. С порезом на добит и на приходе од самосталних делатности, у прошлој години тражено је укупно одлагање пореских обавеза од 130 милијарди динара.

Око 148.000 предузећа и оних који самостално обављају делатност у свом сандучету на порталу Пореске управе добили су обавештења с детаљним планом отплате, преноси РТС. Иако је само за порезе и доприносе тражено одлагање плаћања 115 милијарди динара, у репрограм је ушао мањи износ.

 

78 милијарди динара дуга укупно за отплату



 

Помоћник директора Пореске управе Саша Дулић каже да је репрограмирано око 78 милијарди динара дуга, а разлика се јавља због тога што је одређени број пореских обвезника своје обавезе измирио у целости или делимично, а један мањи број пореских обвезника је испао због непоштовања одредби из Уредбе – најчешћи разлог је отпуштање радника, а један број фирми је због затварања изгубио шансу за репрограм дуга.

Они који ће га враћати на рате кажу да неће бити лако плаћати текуће обавезе и оне доспеле из прошле године.


148.000 предузећа обавештено о репрограму

– Добили смо и добар наговештај од председника да држава и даље има намеру да помаже привреди, не онолико издашно као прошле године, али, опет, значајно, посебно у оним областима у којима је дошло до великог пада прихода или немогућности рада – наглашава председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

Према Уредби, рата отплате пореског дуга не може бити мања од хиљаду динара, а због тога је у неким случајевима рок отплате и краћи од 24 рате.

– Свима онима који не буду своје обавезе измиривали тачно на време, дуг ће доспети у целости и они ће, у складу са законом, бити третирани кроз редовну и принудну наплату – казао је Саша Дулић.

Паралелно с тим, држава са своје стране припрема и трећи пакет помоћи привреди погођеној корона-кризом.

– Јавне финансије Србије су стабилне и има довољно простора да се обезбеди новац за нови пакет помоћи привреди и грађанима, који је најавио председник Србије Александар Вучић – изјавио је  министар финансија Синиша Мали.


Порез на добит средином године

Међу одложеним обавезама је и порез на добит, али ће његово измирење мало сачекати.

Средином године, када стигну коначне пријаве пореза на добит, почеће отплата и те обавезе.

Надлежни процењују да је реч о износу од око 17 милијарди динара.


Он је истакао да ће до Сретења, 15. фебруара, бити дефинисан додатни пакет помоћи привреди, а да се тренутно раде последње анализе да би новац био усмерен на прави начин.

– Разматрамо више опција, али верујемо да ће то бити исплата половине минималне зараде, као и додатна подршка за наше најстарије суграђане у току године – рекао је Мали.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести