Корона вирус цео свет ставио пред озбиљне изазове

БЕОГРАД: Свет се мења из корена због пандемије корона вируса, која је Балкан, Европу и свет ставила пред озбиљне изазове чије се последице могу видети тек у наредном периоду, јер се не може прецизино рећи колико ће трајати.
k
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

То је један од закључака међународне конференције Стратешки токови 2020: Геополитика ковида-19 и последице пандемије по свет, Европу и Балкан.

Бивши амбасадор Србије у Немачкој и Великој Британији Огњен Прибићевић оценио је да је након пандемије корона вируса свет у коме живимо потпуно промењен, као и да је кључно пронаћи категорије како би се овај свет на другачији начин тумачио.

Мислим да се морају наћи нове категорије, јер постојећим не можемо да објаснимо свет, ово је капитална промена, а на овај свет утиче Ким Кардашијан и све што је Холивуд. То је свет који има утицај на милионе, рекао је Прибићевић.

Поводом економског аспекта кризе, бивши гувернер Народне банке Дејан Шошкић навео је да су на удару неразвијене и сиромашне земље, као и земље које своју економију базирај на туризму и које су финансијски рањиве.

Шошкић наводи и да међу главним циљевима свакако треба да буде подстицај компанија да се опораве, као и помоћ угроженим групама, што се, између осталог, може остварити кроз субвенције, пореске олакшице или кредитне гаранције.

Он сматра да ће ипак опоравак тих земаља по највише зависити од тога да ли су владине мере биле довољне да спрече ковид рецесију за коју се не зна колико ће трајати.

Члан Европског парламента Франс Богович оценио је да су пред Европом велики изазови , а да међу њима су свакако Брегзит, односно како ће се развести Велика Британија и Европа у доба пандемије, као и изазови око примене владавине права.

Ковид је велики догађај који ће изазвати велике промене у следећим месецима. Ова криза ће свакако довести до тога да процес интеграција буде спорији, навео је Богович.

На конференцији је било речи и о европској перспективи Западног Балкана, а Душан Рељић с немачког Института за безбедност и спољну политику навео је да регион Западног Балкана не може бити више европски него што јесте.

Конференцију је организовао Форум за стратешке студије Института друштвених наука уз помоћ фондације Фридрих Еберт.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести