Квасац ускоро стиже у продавнице

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је  да очекује да се квасац, чија је производња почела у понедељак, може испоручити трговинским ланцима наредних дана.
д
Фото: Dnevnik.rs

Недимовић је  казао да је, када је у питању производња квасца, све убрзано и да ће предложити Министарству трговине да се забрани извоз квасца док се не снабдеју све трговине.

– Ако га касније буде за извоз, о томе можемо причати, али најважније је да тржиште Србије буде снабдевено – казао је Недимовић.

Фабрика Биоспрингер РС из Сенте производиће 240 тона квасца недељно, кажу у Министарству пољопривреде и наводе да ће квасца бити довољно и за извоз у земље региона.

Министар  Недимовић састао се  са руководством ове фабрике, а претходних дана је договорено да се вишеструко повећа производња квасца овог произвођача како би се отклониле несташице, а грађани имали редовно снабдевање.

Имамо довољно брашна, уља, млека, месних прерађевина...

Недимовић је  разговарао и са представницима фабрике брашна “Сентела”, такође из Сенте, која је почела производњу брашна у паковањима од један килограм. Ова фабрика ће дневно паковати и до 90.000 килограма брашна.

Говорећи о дезинфекционим средствима која се нису производила у Србији, Недимовић је казао да су се организовали врло брзо по налогу председника и премијерке.

– Користили смо неке, условно речено, ратне технике. Имамо две машине великог капацитета у Сремској Митровици и у Новом Саду, кренули смо прошле недеље да производимо натријум-хипохлорид, који је, по СЗО-у, најбоље дезинфекционо средство за подове, равне и отворене површине – навео је министар пољопривреде.


Паори да се држе трактора

Министар Недимовић је замолио пољопривредне произвођаче да се прилагођавају ограничавању кретања, и навео да, ако се неко нађе на њиви, неће имати проблема до дође до куће, али важно је да буду у својим тракторима.

Казао је и да су, што се тиче сетве кукуруза, као и других култура, припремни радови у току,.

– Имамо још времена, а најважније је да имамо довољно сировина. Даћемо све од себе да то завршимо на најбољи могући начин јер треба живети и после короне – закључио је Недимовић.


Додао је да дневно може да се произведе пет тона концентрата, односно 50.000 литара дезинфекционог средства.

– Сви клинички центри биће опремљени сваки дан, неће имати проблем с тим – казао је Недимовић, и додао да ће највероватније данас почети и

производња 75-постотног алкохола, и то, како каже, опет примењући методе које раније нисмо имали.

Говорећи о пијацама, које ће бити отворене четвртком, петком и суботом, Недимовић је казао да је важно да се дистрибуција између произвођача и становништва несметано обавља.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести