Љајић : До 2020. 5Г мрежа у великим градовима и на аутопутевима

БЕОГРАД: Телеком Србија представила је данас могућности 5Г технологије, а министар туризма, трговине и телекоминукација Расим Љајић најавио је да је план државе да до 2020. уведе 5Г мрежу у великим градовима и на ауто-путевима. 
rasim ljajic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Како је навео, технологија 5Г доноси будућност у којој хирург оперише на даљину, уређаје на стаблима биљака који обавештавају фармера о недостатку воде или минерала, паметне наруквице које показују крвну слику оног ко је носи, или уређај који на паркингу воде аутомобил до слободног паркинг места.

"Неко ће рећи да је то далека будућност, а у суштини то је врло извесна реалност", приметио је.Министар је рекао и да је Србија направила изузетне помаке у коришћењу 4Г мреже, наводећи да ће до краја године 90 одсто становништва моћи да користи ту мрежу, док ће покривеност територије бити у нешто мањем проценту. 

Да би се почело с увођењем 5Г мреже држава ће у 2019. расписати тендер за продају ослобођеног дела фреквенцијског спектра, а реч је о 700 мегахерца, објаснио је Љајић. Држава ће, додао је, да припреми тендер, а очекује и да ће телекомуникациони оператори бити спремни како би се 2019. почело с увођењем 5Г мреже. 

"Такође, у влади ће идуће недеље бити усвојена Стратегија развојне мреже електронских комуникација, а онда ће Националним планом бити предвиђена динамика и начин реализације ових мрежа", најавио је Љајић.Он каже да ће 5Г мрежа бити доступна и у руралним подручјима, што отвара могућност да се људи баве неки новим бизнисом, а не само пољопривредом.

"Та нова технологија доноси и могућности у индустрији и привреди, које су неограничене у смислу аутоматизације укупне производње, те неће бити потребно ангажовати људе да контролишу робу која излази са фабричких трака", изјавио је министар, додајући да то неће смањити број радних места. 

Напротив, како је појаснио, та врста нове технологије генерисаће два милиона нових радних места у Европи, а 22 милиона у читавом свету, што ће до 2025. донети приход у 28 земаља чланица ЕУ од 130 милијарди евра.Директор Телекома Предраг Ћулибрк рекао је да та компанија представља нову мрежу само месец дана након презентације на Светском конгресу мобилне телефоније у Барселони.

Како је рекао, то је технолошка платформа која ће имати огроман утицај на целу индустрију и свакодневни живот и рад свих нас, а Телеком је презентацију организовао у сарадњи с партнерима из компаније Ериксон, која је један од технолошких лидера у свету мобилних комуникација. 

Он је поручио да то показује да је Телеком Србија окренута иновацијама, технолошким унапређењима, развоју и напретку, а у прилог томе говори и да је у протеклих пет година компанија уложила 650 милиона евра у мреже нове технологије, исплатила 350 милиона дивиденти и смањила дуг са 700 на 300 милиона евра.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести