Мали: Креће исплата помоћи аутопревозницима

БЕОГРАД: „Четврта рата секторске помоћи за аутопревознике, за шта је држава определила око 433 милиона динара, биће исплаћена данас”, рекао је министар финансија Синиша Мали.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Новац ће добити 633 привредних субјеката, која имају 6.139 лиценцираних, регистрованих аутобуса, а који су испунили услове за добијање ове врсте подршке државе, саопштено је из Министарства финансија.

"Настављамо са успешним спровођењем трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије, у циљу ублажавања последица пандемије корона вируса, те ће данас бити уплаћена четврта рата помоћи за аутопревознике који добијају 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци", навео је министар финансија.

Истакао је да аутопревозници иза себе имају тешку годину за пословање, па им је подршка државе неопходна како би пребродили тежак период, због чега добијају континуирану помоћ у периоду од пола године.

"Аутопревозници ће добити новчану подршку од државе и у наредна два месеца, односно крајем августа и крајем септембра, а укупно је за подршку аутопревозницима ребалансом буџета намењено 2,6 милијарди динара", рекао је Мали.

Додао је да држава жели да помогне свима којима је помоћ потребна, па ће 16. августа по други пут, у оквиру трећег пакета, бити исплаћена пуна минимална зарада за угоститеље, туристичке агенције, лиценциране туристичке водиче и пратиоце, као и хотеле, одмаралишта и рент а кар агенције.

Мали је рекао да је у петак, 6. августа је планирана исплата једнократне новчане подршке у висини од по 90.000 динара нето, за укупно 777 чланова разврстаних у осам удружења, којима прошле године није исплаћена таква помоћ.

Како је појаснио, та мера се односи на оне који имају статус лица која самостално обављају другу делатност у култури, а ту спадају самостални стручњаци и сарадници у култури, као и самостални извођачи културних програма.

"У септембру ће бити исплаћена помоћ од по 50 евра за најстарије суграђане, док ће у новембру бити исплаћено 30 евра за пунолетне грађане Србије, који су и у мају добили по 30 евра, потом ће у децембру сви пунолетни грађани добити додатних 20 евра, што је нова мера коју планирамо", рекао је министар.

Министар је додао да ће тако пензионери до краја године од државе добити укупно 100 евра, а остали пунолетни грађани по 50 евра, истичући да су финансије Републике Србије стабилне, а економски показатељи веома добри.

Како је навео министар очекује се да раст БДП у другом кварталу буде између 12 и 15 одсто, а да ће на крају године Србија поново имати један од најбољих резултата у Европи.

"Просечна нето зарада у мају је износила 65.025 динара и номинално је већа за 10,4 одсто, а реално за 6,6 одсто у односу на исти месец претходне године, а то је веома значајно јер раст зарада утиче и на повећање пензија које нас очекује у наредном периоду“, рекао је министар Мали.

Све мере помоћи су део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије, који је вредан око две милијарде евра, што је 4,5 одсто БДП, а током прошле године су спроведена два пакета подршке вредна око шест милијарди евра, наводи се у саопштењу.

Сва три пакета подршке привреди и грађанима Србије, саопштено је из министарства, вредна су око осам милијарди евра, што је према прелиминарним проценама око 17,4 одсто БДП.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести