Мали: Кредити се користе за вишегодишње инвестиције, а не за потрошњу

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да држава користи кредите за вишегодишње инвестиције, а не за потрошњу, као што је то радила претходна власт да би се додворавала грађанима.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Када Драган Ђилас о економији учи од свог страначког колеге Душана Никезића, који је познат по несувислим изјавама, онда добијете потпуно потпуно ниво бесмисла. Наиме, каже Ђилас да када повучемо све паре из кредита, дуг ће прећи 50 милијарди евра. Радо ћу му објаснити како се одговорно води политика управљања јавним дугом и колико је нетачно и бесмислено то што он говори, навео је Мали на друштвеној мрежи Тредс.

Мали истиче да се новац никад не повлачи одједном.

Део се отплаћује када доспе на наплату, део се повлачи према реализацији пројеката итд. Кредити који се узимају улазе у јавни дуг тек на дан кад се повуку, а не одмах, а све време и враћамо доспеле обавезе. Пре само десетак дана вратили смо једну велику обвезницу од чак 95 млрд динара. Да ли стручњак Драган Ђилас и то рачуна у 50 млрд евра, запитао је Мали.

Додаје да Ђилас понавља Никезићеву причу о измишљених 50 милијарди евра дуга, у коју нико не верује.

Даље, ми кредите користимо за вишегодишње инвестиције, а не за потрошњу, као што су они то радили, да би се додворавали грађанима. То значи да нам расте БДП, постајемо атрактивнији за инвеститоре, конкурентнији на тржишту... То је пример како се одговорно троши новац, дакле у сврху бољег квалитета живота грађана. Данас посао има 500.000 људи више него пре 2012. године, имамо рекордно висок ниво страних директних инвестиција, стабилну економију, пуну државну касу... То су наши резултати у последњих 10 година, а са том политиком ћемо наставити и даље, навео је министар.

Мали истиче да се ниво јавног дуга увек посматра у односу на БДП, тако да је наш јавни дуг тренутно на нивоу од тек 50,5 одсто БДП-а, далеко испод нивоа који прописује Мастрихт, и далеко испод просека еврозоне, који је на крају првог квартала ове године износио 91,2 одсто.

Шта Драган Ђилас има да каже на тај податак, поручио је Мали.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести