Мали: Криза у Америци неће имати никакав утицај на привреду у Србији

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да банкарска криза у Америци неће ни директно ни индиректно утицати на банке и уопште финанасијски и привредни сектор у Србији. 
1
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

"Оно што је важно за нашу привреду је да ми немамо никакве директне ни индиректне везе са тиме, нити ће бити било каквих последица. Народна банка Србије је у свом саопштењу била веома јасна по том питању. Наше банке су стабилне као и цео финанасијски систем", рекао је Мали за РТС. 

Он је додао да глобална криза свакако утиче на српску привреду, јер како је рекао "нисмо изоловано острво", али да држава има механизме да реагује на време и на прави начин.  

Што се тиче предстојеће посете делегације Међународног монетарног фонда (MMF) Србији, Мали каже да је реч о редовним састанцима и подсетио да Србија са ММФ-ом сарађује успешно последњих 10 година. 

"Све реформе које смо спровели, спровели смо заједно са ММФ-ом. За нас је то веома важно јер на тај начин осим што дају кредибилитет реформама усмеравају нас и гурају да будемо бољи и бржи. Управо због тога Србија остварује невероватне економске резултате, а на протеклом Копаник форуму

смо од ММФ-а и Светске банке добили похвале", рекао је Мали. 

Пре два дана министар је имао састанак са представницима кинеске компаније ЦРБЦ, и како је најавио у плану је актуелизација пројекта индустријског парка у Борчи који је због пандемије заустављен. 

"Поново се актуелизовао велики ињдустријски парк у Борчи који треба да запосли преко 20.000 људи. Огромна површина, реч је стотинама хектара. Због короне последњих 2,3 године то се ставило по страни, али пошто се Кина сада отвара и тај пројекат желим да вратим", најавио је Мали.  

Он је најстарије грађане подсетио да данас почиње и пријава за издавање Пензионерских картица којима ће моћи да остваре бројне попусте, у маркетима, али и бањама, како је рекао министар, у бесплатне уласке у позоришта и музеје. 

Пријаве се, како је рекао, од данас подносе у филијалама Пензионо инвалидског осигурана (ПИО). 

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести