Мали: Већи минималац у септембру, биће повећане и плате и пензије

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали најављује повећање минималца у септембру, како и значајније повећање плата и пензија у другој половини ове године.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"У току прошле године смо повећали минималну цену рада са 143 динара на 155 динара по сату, чиме је први пут пређена цифра од 27.000 динара месечно. Са тим ћемо наставити и даље...Наредно повећање ће бити у септембру и то радимо заједно са привредом и синдикатима. Само желимо да то буде на реалним основама, како бисмо имали здраву привреду која то може да изнесе", рекао је Мали у интервјуу за "Б92".

Сумирајући резултате рада од доласка на чело Министарства финансија, уверен је да је "најбоља вест за градане у ових првих годину дана, било повецање плата у јавном сектору и пензија", а очекује да ће бити простора за још једно повећање "које сигурно неће бити мало".
"Један од највећих циљева на почетку нам је био да створимо повољно окружење за привреду, која ће моћи добро и ефикасно да послује и да буде конкурентна на тржишту... Зато смо започели са смањивањем оптерећења на зараде, са чиме ћемо наставити и ове године", каже министар.

Очекује да у другој половини године, у зависности од расположивог фискалног простора, буде донета таква одлука, и додаје да се разматра неколико опција, шта тачно може да се смањи.
"Мислим да је ипак највећи изазов за будућност да нађемо нове изворе раста привреде. Имамо много потенцијала, морамо само да будемо довољно паметни и способни да их искористимо", додаје Мали.

На питање да ли задовољан данашњим бројкама у односу на годину раније, истиче да је привредни раст у прошлој години био 4,3 одсто, да јавни дуг наставља да се смањује, да и даље остварујемо суфицит у државној каси.
"Пројекција раста за ову годину нам је 3,5 одсто и надам се да ћемо моћи да је остваримо. Видећемо какви ће бити подаци из другог квартала. Јавни дуг нам се и даље смањује, и у марту је износио 50,8 процената БДП-а. Немамо најновије податке за незапосленост, али они из прошле године говоре да је на нивоу од око 12 посто, што је више него дупло мање у односу на оних 25,9 пости у 2013. години".

Министар наводи да је суфицит републичког буџета у прва четири месеца износио 5,5 милијарди динара, што је за 400 милиона евра више од плана, и објашњава да већи суфицит значи да имамо већи фискални простор за повећање плата и пензија, за смањење оптерећења рада...
"У току претходне године привукли смо 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција, више него све друге земље у региону заједно. Такође, у току прва четири месеца ове године, вредност инвестиција у нашу земљу је 1,2 милијарде евра, што је 14 одсто више него у истом периоду претходне године", предочава Мали.

Као један од најбитнијих догађаја у прошлој години истиче то што је кинески Зиђин преузео РТБ Бор, чиме смо сачували пет хиљада радних места.
"Такође, имамо гринфилд инвестицију у Зрењанин, где кинески произвођач аутомобилских гума Шандонг Линглонг треба да гради фабрику... Спровели смо и веома успешну концесију аеродрома 'Никола Тесла'. Сведоци смо да се свакодневно отварају нове фабрике у Србији, а председник Александар Вучић је недавно изнео податак да је у последњих пет година отворено чак 180 нових фабрика".

Када је реч о јавним капиталним инвестицијама, министар напомиње да је у ту сврху у буџету за ову годину издвојено 30 одсто више новца, а очекује да ће наредне године бити још и више.
"Градимо нове аутопутеве, обнављамо железницу, повезујемо се са европским коридорима. То је једини начин да Србија иде напред", закључио је министар финансија Синиша Мали.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести