Михајловић: Од 2014. изграђено 320 километара аутопутева

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је  да је од 2014. године изграђено око 320 километара ауто-путева и да је тиме Србија успела да врати транзитни саобраћај који је годинама заобилазио због незавршених ауто-путева.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Она је на ТВ 02 рекла да је Србија ове године завршила комплетан друмски Коридор 10 и нагласила да се више никад неће десити да се један ауто-пут гради 50 година, јер то значи да је држава затворена у транспортном смислу.

"То је управо био случај све до пре неколико година, јер су практично радови и на јужном и на источном краку почели тек 2014, а од 2012 до 2014. смо се бавили препројектовањем и експропријацијама које нису биле урађене на време. Да смо којим случајем радили по пројектима које су нам оставили Борис Тадић, Милутин Мркоњић и Велимир Илић, данас не бисмо имали ни ауто-пут кроз Грделичку клисуру, ни источни крак Коридора 10, или би се то што је урађено урушило за 10 дана”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да се последњих година, захваљујући пуштању нових деоница ауто-путева, повећао број возила који пролази кроз Србију, са 34 милиона возила 2012. на скоро 60 милиона колико ће износити ове године.

Како је саопштено из њеног кабинета, подсетила је и да се данас од севера до југа Србије, од Хоргоша до Прешева, путује око пет сати, а, на пример, од Београда до границе с Бугарском мање од три сата.

"Поред брзине путовања, ауто-пут значи и већу безбедност саобраћаја, али и оно што је нама најважније, а то је могућност да се Србија развија и људи остану да живе у својим местима, да не морају сви да долазе да живе у Београду или да одлазе из Србије”, додала је Михајловићева.

Она је најавила да Србија креће у изградњу шест нових ауто-путева, од којих су на два - Прељина-Пожега и Сремска Рача - Кузмин - већ почели радови, а до краја године очекује се да почну на још два.

"Радови на Моравском коридору требало би да почну код Крушевца, а за ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац-Лозница 19. новембра потписаћемо комерцијални уговор и врло брзо почети радове. Идуће године почећемо радове и на првој деоници ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, од Ниша до Плочника, а припремамо се и за реализацију потпуно новог пројекта, такозваног Шумадијског коридора ''Вожд Карађорђе'', за који тек крећемо да радимо пројектно-техничку документацију”, навела је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести