На бироу рада посао чека 620.000 незапослених

Национална служба за запошљавање Србије данас обележава 96 година постојања и рада.
varilac radnici pixabay
Фото: pixabay.com

На данашњи дан давне 1921. године, Народна скупштина Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца усвојила је Закон о заштити радника, први на овим просторима, који је био заснован на савременим принципима деловања тржишта рада. Њиме је основана Средишња берза рада са седиштем у Београду.

Значајна годишњица је прилика да НСЗ представи резултате рада у овој години, али и најави мере активне политике које ће се спроводити у 2018. Први човек НСЗ-а Зоран Мартиновић објашњава да је током ове године у нефинансијске мере активне политике запошљавања било укључено 106.195 незапослених, а у финансијске 25.849, додајући да је ова година била најуспешнија у последње две деценије, с обзиром на то да је стопа незапослености у другом кварталу пала на 11,8 одсто, док је у трећем незатно увећана, али је ипак остала испод 13 одсто.

3 милијарде и 650 милиона динара за мере запошљавања

– По последњим подацима, око 620.000 незапослених пријављено је на нашу евиденцију, а актуелна стопа незапослености даје нам за право да храбрије гледамо у будућност и интензивно радимо да ситуација на тржишту рада буде још боља – оценио је Мартиновић. – Већ неколико година на тржишту рада најбрже посао налазе ИТ стручњаци, инжењери машинства, електротехнике, лекари-специјалисти, дипломирани фармацеути, али и они који имају посебне вештине и знања за послове који су тражени, попут књиговођа, рачуновођа, возача, кувара или пекара.

130.000 незапослених прошло програме НСЗ-а

Буyет НСЗ-а за активне мере запошљавања у следећој години, додао је он, биће 3,65 милијарде динара, док ће свота намењена запошљавању особа с инвалидитетом остатити на овогодишњем нивоу, односно износиће 550 милиона динара. Толики буyет за активне мере запошљавања је највећи у последњих пет година.

– Следеће године у први план ставићемо обуке, преквалификације, програме образовања и даље подизање компетенција незапослених из категорија теже запошљивих. Такође, за 2018. планирамо редизајнирање програма обуке за преквалификацију, и то пре свега у области ИТ индустрије јер још увек немамо довољно кадрова да одговоримо на захтеве послодаваца из те области. На том послу радићемо заједно с Владином Канцеларијом за ИТ и ресорним министарством да би се тај новац најбоље искористио – рекао је Мартиновић.


Новац за самозапошљавање

До краја октобра 3.368 незапослених, од чега су 1.733 жене, добило је субвенције кроз програм самозапошљавања. Та мера НСЗ-а усмерена је на подстицај приватног сектора да би незапослени ту потражили своју шансу, а не само у јавном.

– Они који се укључују у ту меру најчешће се опредељују за покретање бизниса у области прерађивачке индустрије, научне и иновационе делатности, различите врсте услуга, али и грађевинарство, трговину, здравство и образовање – оценио је Мартиновић.


Догодине ће НСЗ спроводити и додељени наредни грант на основу програма ИПА 2013. „Подршка програма запошљавања НСЗ-а”, чија имплементација почиње наредног месеца. Укупна вредност пројекта је пет милиона евра.

Директор НСЗ-а од послодаваца очекује да и наредне године наставе да користе све подстицаје и услуге које та служба нуди, а од незапослених – да буду још активнији у тражењу посла и да се стално интересују за нови, као и за програме које НСЗ организује у циљу стицања додатних знања и вештина неопходних за бољи положај на тржишту рада.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести