На једног пензионера сада имамо 1,6 радника

Са исплатом пензија дешава се оно што није деценијама – месечна исплата финансира се из уплате доприноса запослених. Од почетка године наплата доприноса је већа за 36 одсто, а надлежни то објашњавају повећањем запослености.
penzioneri stari
Фото: pixabay.com

Седамдесетих година када је четворо радило, а један примао пензију, из тадашњих СИЗ-ова је преливало, па се од доприноса градила Газела и Центар „Сава”. У осамдесетим било је таман за пензије. Почетком деведесетих та организација прераста у Фонд ПИО, који се стално дотира из државног буџета.

„Оно што је јако добра вест за нашу земљу јесте да је први пут од када постоји, од 1992. године, Фонд ПИО самостално исплатио пензије за текући месец”, каже заменик директора Фонда ПИО Реља Огњеновић.

Од 58 милијарди динара, колико је потребно за месечну исплату пензија, у јуну је покривена исплата за милион и 400.000 пензионера који су некад били запослени, док је држава са 11 и по одсто дотирала исплату пољопривредним и пензионерима који су раније самостално обављали делатност. Укупна дотација 2012. године за све пензије била је преко 48 одсто, 2016. се смањила на 35 процената, а прошле године на 20 одсто.

„То је директан показатељ економског оснаживања државе, повећања стопе запослености, смањивања сиве економије и надамо се да ће се ово наставити и у наредном периоду”, наводи министарка за рад, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Преокренут је тренд који је претио изједначавањем броја запослених и пензионера. У надлежном министарству кажу да је сада 1 на према 1,6 у корист запослених који уплаћују доприносе. Око три милијарде динара доприноса месечно стиже од фирми које су искористиле могућност да због короне обавезе из прошле године измирују у овој.

„Доприноси за пензијско и инвалидско осигурање јесу остварени у износу од 288,1 милијарду динара и морам да кажем да је тај тренд раста значајан и у принципу константан”, наглашава Мира Станојев из Пореске управе.

„Имајући у виду да у првој половини ове године је за око 64 милијарде динара више новца у буџету ПИО фонда, него што је то било претходне године, с растућим трендом можемо очекивати да ће се све више смањивати потреба за било каквом дотацијом”, поручује Кисић Тепавчевићева.

Од 708 милијарди динара, потребних у овој години за исплату пензија и осталих давања, Фонд је рачунао на 153 милијарде из државног буџета. Остаје да се види колико је заиста и неопходно.

Добро и за пензионере и за државу

То што се месечна исплата пензија финансира из уплате доприноса запослених, указује председник Савеза пензионера Војводина Милан Ненадић, потврђује да је добра наплата доприноса, већа запосленост и боља економска ситауција.

- То показује да држава иде у добром правцу и да напредује јер чим је боља економска ситауција боља је ситуација и у ПИО фонду - каже Ненадић. - Раније су дотације из буџета биле веће, а сада се све већи део средстава за пензије исплаћује из изворних прихода, односно доприноса за пензијско и инвалидско осигурање. Пре неколико година ситуација је била много тежа јер је 60 одсто средстава стизало од доприноса, а потом је проценат достигао 80 одсто. То је добро и за пензионере и за државу и у наредним годинама ће омогућити и боље усклађивање пензија са зарадама, а то је и циљ - да се пензије што више ускладе са зарадама све док се у целини не ускладе с њима, а то је процес који траје.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести