На снази веће плате у јавном сектору, пензионерима помоћ у понедељак

БЕОГРАД: Повећање плата у јавном сектору, на основу ребаланса буџета, ступило је на снагу 1. новембра, а у понедељак ће пензионерима бити исплаћена једнократна помоћ у висини од 5.000 динара.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Скупштина Србије усвојила је у среду измене финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2019. годину, на основу којих ће се пензионерима у Србији исплатити једнократна помоћ од 5.000 динара.

Посланици Скупштине Србије усвојили су 7. октобра ребаланс буџета за 2019. годину којим је предвиђено да се вишак у буџету од 46,6 милијарди динара искористи за повећање плата у јавном сектору од осам до 15 одсто, од. 1.новембра, за једнократну помоћ пензионерима од по 5.000 динара, за помоћ грађанима који су задужени у швајцарским францима, као и за капиталне инвестиције.

Министар финансија Синиша Мали рекао је раније да ће медицинске сестре добити највеће повећање од 15 одсто, следе доктори са 10 одсто, установе културе са такође 10 одсто, док ће запослени у просвети и предшколству имати повећање од девет одсто, колико и запослени у установама социјалне заштите и МУП-у.

Запослени у Управи царина и Пореској управи добиће повећање од осам одсто.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести