НАФТОВОД ОД СРБИЈЕ ДО МАЂАРСКЕ ДО 2028. ГОДИНЕ Биће могућ транспорт око четири милиона тона нафте

У току је израда техничке документације, а инвеститор ће бити Транснафта.
1
Фото: Tanjug

БЕОГРАД:Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић најавила је данас да ће нафтовод Србија - Мађарска бити изграђен до 2028. године.

-Кренули смо са изградњом нафтовода Србија-Мађарска који је у фази израде техничке документације, а инвеститор ће бити Транснафта. План је да изградња овог нафтовода буде завршена до 2028. године, што ће омогућити транспорт око четири милиона тона нафте. На томе ће се радити упоредно са проширењем капацитета за складиштење нафте, што је предуслов да повећамо наше обавезне резерве у складу са европском регулативом - рекла је Ђедовић Хандановић на Гасном форуму Југоисточне Европе у хотелу Фалкенштајнер.

Она је рекла да је тај нафтовод до Мађарске важан због диверсификације снабдевања сировом нафтом. Ђедовић Хандановић је, говорећи о гасу, рекла да држава планира до 2028. године да изгради и гасоводе са Северном Македонијом и Румунијом. Гасни форум Југоисточне Европе организује портал Енергија Балкана под покровитељством Министарства рударства и енергетике, а главна тема форума је успешно пословање на путу ка "Нет Зеро економији", јер гас има кључну улогу у спровођењу зелене енергетске транзиције.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести