НБС израђује 210.000 сребрњака са ликом Николе Тесле

БЕОГРАД: Народна банка Србије саопштила је да ће и у овој години израдити нумизматички новац од сребра са ликом Николе Тесле.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Тиме се, кажу, наставља реализација активности дефинисаних Оквирним споразумом о сарадњи са компанијом "Mish International Monetary Inc" од 5. фебруара 2018. године.

Споразумом је предвиђено да Народна банка Србије (НБС) у свакој календарској години током трајања споразума изради 210.000 кованица од сребра у складу са одобреним дизајном и пробним отковком.

Од тог броја у "PROOF" техници (пескирање рељефних површина) биће 10.000 кованица, а у "PROOF LIKE" техници (благо пескирање) 200.000 кованица, а у складу са закљученим појединачним уговорима, наводе у НБС.

Приликом израде дизајна сребрњака, узете су у обзир све одредбе које прописује Закон о Народној банци Србије (ознака номиналне вредности, ознака банке емитента, обележја државе емитента, изглед лица и наличја).

Аверс је јединствен за свих пет година важења споразума (лик Николе Тесле) и не мења се, док се на реверсу могу мењати обележја која ће бити дефинисана појединачним уговорима - замишљено је да буде најмање пет таквих измена, како би било заступљено најмање пет изума Николе Тесле.

Наручиоцу је дата могућност, кажу, да бира мотиве и натписе на сребрњацима.

На сребрњаку који ће бити израђен у 2019. години, на реверсу, у централном делу је приказан модел радијски управљаног брода, којим је демонстриран радијски и бежични пренос, као један од изума Николе Тесле.

Пројекат је, кажу у Централној банци, од великог интереса за Републику Србију, пре свега због промоције Србије и њене културно - историјске баштине у свету, али је истовремено, додају, и економски оправдан, будући да се њиме остварује значајан позитиван финансијски ефекат.

Продаја сребрњака с ликом Николе Тесле, издања Народне банке Србије 2019. године ускоро ће бити организована на благајни у Седишту НБС у Немањиној улици број 17 у Београду као и на благајнама филијала Централне банке у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Ужицу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести