НБС: Референтна камата задржана на 3,5 одсто

БЕОГРАД: Извршни одбор Народне банке Србије задржао је на данашњој седници референтну каматну стопу на нивоу од 3,5 одсто. 
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду нову фебруарску пројекцију инфлације и њених фактора, као и ефекте досадашњег ублажавања монетарне политике, саопштено је из НБС.

Инфлација је у децембру износила циљаних 3,0 одсто међугодишње, што је и њена просечна вредност за 2017. годину. Према фебруарској централној пројекцији, међугодишња инфлација ће и у наредне две године наставити да се креће у границама циља. 

Извршни одбор је истакао да опрез у вођењу монетарне политике и даље проистиче из кретања на међународном робном и финансијском тржишту. 

Светске цене примарних производа, пре свега нафте, повећане су претходних месеци и неизвесно је њихово кретање у наредном периоду. 

Такође је и даље присутна неизвесност на међународном финансијском тржишту због дивергентности монетарних политика водећих централних банака, америчких Федералних резерви и Европске централне банке, што може да утиче на глобалне токове капитала према земљама у успону, а тиме и Србији. 

Извршни одбор, ипак, истиче да је отпорност наше привреде на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења повећана захваљујући јачању домаћих макроекономских фундамената и повољнијим изгледима за наредни период. 

На данашњој седници је усвојен фебруарски Извештај о инфлацији, који ће јавности бити представљен у среду, 14. фебруара, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести