Нобелова награда за економију за рад на смањењу сиромаштва

СТОКХОЛМ: Економисти Абиџит Банерџи, Естер Дуфло и Мајкл Кремер добитници су Нобелове награде за економију за 2019. за "њихов експериментални приступ ублажавању сиромаштва на глобалном нивоу", саопштила је данас Шведска краљевска академија наука у Стокхолму.
stokholm, pixabay
Фото: pixabay.com

Овогодишњи лауреати увели су нови приступ у добијању поузданих одговора о најбољим начинима борбе против глобалног сиромаштва, саопштили су чланови Академије.

Укратко, то подразумева поделу овог питања на мања, ефикаснија питања, као на пример које су то најефикасније интервенције за унапређење образовања или здравља детета, наводи се у званичном образложењу Шведске краљевске академије.

Награђени економисти су, како је саопштено, показали да се на та мања, прецизнија питања, често најбоље може одговорити кроз помно осмишљене експерименте међу људима који су најтеже погођени последицама сиромаштва.

Упркос недавним драматичним побољшањима, једно од најхитнијих питања човечанства је смањење глобалног сиромаштва у свим његовим облицима, поручују из Акандемије.

Више од 700 милиона људи и даље живи са изузетно ниским примањима, а сваке године око пет милиона деце млађе од пет година и даље умире од болести које се често могу спречити или излечити јефтиним третманима, додаје се у саопштењу Академије.

Банерџи и Дуфло су професори на Институту за технологију у Масачусетсу, док је Кремер професор на Универзитету Харвард.
Дуфло је тек друга жена у историји која добија Нобелову награду за економију и, такође, најмлађи добитник тог престижног признања икада.

Награду за економију није установио Алфред Нобел лично, већ централна Банка Шведске (Рискебанк) 1968. године у знак сећања на Нобела.

Награда износи девет милиона шведских круна (један милион долара), а прва Нобелова награда за економију додељена је 1969. године.

Свим добитницима, осим добитнику Нобелове награде за мир, биће уручене награде 10. децембра - на годишњицу Нобелове смрти 1896. године у Стокхолму. Добитник награде за мир добиће награду у Ослу, у Норвешкој.

Прошлогодишња Нобелова награда за економију отишла је у руке америчких економиста Вилијама Нордхауса и Пола Ромера.
Нордхаус је добио награду за рад у области "климатске економије", односно утицаја климатских промена на економије, а Ромер за ендогену теорију раста.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести