Нови уговори о лизингу достигли 69 милиона евра у првом кварталу

БЕОГРАД: Тржиште лизинга у Србији достигло је у првом кварталу 2017. вредност од 69 милиона евра, што је за 18,7 одсто више у односу на исти период прошле године, саопштила је данас Асоцијација лизинг компанија Србије (АЛЦС).
lizing
Фото: Jutjub

До априла ове године, највеће интересовање владало је у сектору комерцијалних и теретних возила, у коме је вредност новозакључених уговора износила 28 милиона евра.

Сектор путничких возила забележио је вредност од 25 милиона евра, а прате га сектор машина и опреме са 11 милиона евра и сектор некретнина са вредношћу новозакључених уговора од пет милиона евра.

Теодора Миленковић, генерални секретар АЛЦС-а, напомиње да раст на тржишту лизинга у Србији прати трендове на европској сцени.

"Лизинг у Србији годинама уназад бележи константан раст, а у првом кварталу 2017. вредност новозакључених уговора порасла је за 11 милиона евра у односу на исти период прошле године", каже Миленковић.

Додаје да тржиште лизинга у Србији очекује успешну годину, будући да се привреда постепено опоравља, и да се власници малих и средњих предузећа све чешће опредељују за лизинг, као начин инвестирања у пословање. 

"Оваква ситуација један је од важних фактора раста идентификованих у кварталним и годишњим анализама које радимо, али и истраживањима Leaseurope-а, кровног удружења лизинг асоцијација Европе", навела је Миленковић.

Из Асоцијације додају да лизинг постаје уобичајени начин финансирања у различитим привредним делатностима, а да је највеће интересовање за лизинг владало међу компанијама у областима саобраћаја и информисања (19 милиона евра), рударства и прерађивачке индустрије (13 милиона евра), и трговини на велико и мало (11 милиона евра).

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести