Од фебруара веће новчане накнаде за незапослене

БЕОГРАД: Од фебруара важи нови износ основице дневне новчане накнаде за незапослене, као и највиши и најнижи месечни износ накнаде, тако да ће они који остају без посла, а остваре право на ово примање добијати нешто више пара.
Nezaposleni/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Нове износе утврдила је, боље рећи ускладила Национална служба за запосљавање (НСЗ) а сходно Закону о запошљавању и осигурању за случај незапослености.

Њиме је прописано да се основица дневне накнаде као и највиша и најнижа месечна накнада, усклађују једном годишње са индексом потрошачких цена у претходној години.

Тај индекс је, према податку Републичког завода за статистику износио 101,3.

Када се тај податак примени на досадашње износе накнада НСЗ, добију се износи који ће важити од 1. фебруара када ће дневна новчана накнада износити 1.052,89, најнижа месечна 23.575 а највиша месечна накнада 54.650 динара.

Основица дневне накнаде је важна зато што се незапосленом који оствари право на накнаду, приликом обрачуна будућег примања, прво рачуна дневна накнада а она се добија множењем основице те накнаде са личним коефицијентом.

Овај коефицијент је другачији за свакога појединачно и зависи од тога колико је ко примао док је радио.

Право на новчану накнаду имају незапослени који су пре губитка посла били осигурани најмање годину дана без прекида или с прекидима у последњих годину и по дана.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести