ОПРЕЗ! НИЈЕ САМО ОНЛАЈН КУПОВИНА РИЗИЧНА Пазите када купујете картицом и у продавници; Ево шта никако не би требало да радите

Да је приликом куповине на картицу и у продавницама потребан опрез, показује пример једне Београђанке којој су злоупотребљени подаци с платне картице.
1
Фото: Ilustarcija pixabay

Она је у радњи принела картицу на део апарата и пре него што је укуцала ПИН код, дошло је до прекида. Након тога је успешно унела ПИН и завршила са плаћањем.

Само два дана касније, стигла јој је СМС порука са кодом за онлајн куповину извршена у истој тој радњи. Одмах је то проверила у банци, блокирала картицу и писала компанији на чији рачун је требало да буде уплаћена трансакција. Срећом, банка је потврдила да јој није скинут новац са рачуна, а компанија јој је одговорила да је и код њих све у реду, као и да је неко вероватно случајно укуцао њен број картице, јер је куповина после неколико минута извршена са правом картицом.

"Тај моменат да неко покупи податке са картице, све су ту опције које делују лако. Најтеже је како доћи до новца и те податке претворити у новац. Сва продајна места, који имају ПОС терминале, имају потписан уговор са банком. Штите корисника картице и имају одговорност за злонамерне варијанте – да неко дође са туђом картицом. То треба проверити. То је одговорност продавнице ако вам неко скине новац“, објашњава за БИЗЛифе уредник портала Каматица и финансијски саветник Душан Узелац.

Приликом коришћења бесконтактне картице, оне не могу да одају CVV код постављен на полеђини картице или сигурносни код, те не постоји бојазан од крађе осетљивих података на овај начин. Крађа података са бесконтактне картице не представља реалну претњу јер постоје вишеструки слојеви заштите, а до сада није забележен ниједан значајан случај преузимања осетљивих информација на овај начин, наводи Каматица.


CVV – сигурносни број

Корисницима сигурност приликом онлајн плаћања нуди CVV/CVV број (Card Verification Value) којим се потврђује да неко физички поседује картицу. То је троцифрени сигурносни број који се налази на полеђини већине платних картица. За онлајн куповину можете слободно да дате CVVброј, али само у случају да је реч о познатим и реномираним компанијама. С друге стране, кад купујете производ или услугу на физичком месту продаје, никад не би требало да дате свој CVV/CVV.


Већина банака омогућава и активирање СМС нотификација које вас обавештавају о исходу сваке реализоване трансакције што представља један од најједноставијих и најбржих начина да пратите потрошњу. Уколико уочите сумњиву трансакцију, неопходно је да одмах позовете банку изадаваоца картице и пријавите случај.

"Тек за два дана стиже новац коме сте платили. То је рок за реаговање, то је једино што је довољно. Банке проверавају пропуст. Постоји привид да је то лако. Јесте лако да се покупе подаци, на пример фото-апаратом на каси. Много је теже да тај који је починио превару да побегне с новцем“, каже Узелац.

Уколико сумњате да су вам украдени подаци са картице, Ненадов предлог је гашење картице и отварање нове.

"Може да пријави да је компромитована. Наместите аларме за све могуће трансакције или промените картицу“, закључује он за БИЗЛифе.

(Курир)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести