ДАНАС СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ АУТО-ПУТА РУМА-ШАБАЦ Подриње преко Срема добија излаз ка Европи; Овако изгледа нова деоница, (ВИДЕО)

Деценију након последњег километра ауто-пута који је завршен, и то на обилазници око Новог Сада, Војводина ће данас добити још 22 километра пута највишег ранга и то између Руме и Шапца.
1
Фото: Promo

Нову саобраћајницу, која је заједно са брзом саобраћајницом Шабац-Лозница коштала 467,5 милиона евра, отвориће председник Србије Александар Вучић.

Ауто-пут Рума-Шабац, тако ће постати трећа саобраћајница ове врсте у Војводини. Први ауто-пут, био је некадашњи Братства и јединства, који је повеза Београд и Загреб 1950. године. Од 1971. године до 1975. године грађен је полупрофил ауто-пута Нови Сад-Београд, да би тек 1986. године полупрофил стигао из Новог Сада до Фекетића. До мађарске границе половични ауто-пут стигао је 1997. године. Пет година касније, почела је изградња пуног профила и то од Батајнице, да би асфалтирањем последња два и по километра код Новог Сада 2013. године био завршен завршен други ауто-пут кроз Војводину који повезује Хоргош са Београдом.

Будући ауто-пут Рума-Шабац имаће шест трака, и биће део коридора Рума-Шабац-Лозница, док ће од Шапца до Лознице бити изграђена брза саобраћајница од 55 километара. Крајем јула прошле године спојен је мост на траси овог ауто-пута преко Саве дуг 1,3 километра, који је грађен две године.

Фото: Instagram Koridor Srbije

Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на ауто-путу Рума–Шабац и брзој саобраћајници Шабац–Лозница закључен је 19. новембра 2019. године са azerbejyanskom компанијом "Азвирт". На овој траси планирана су 54 моста и две петље.

Како наводе у "Коридорима Србије", изградња ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница један је од приоритетних задатака у друмском транспорту, пошто је пројекат важан за развој и повезивање Срема, Мачве и западне Србије и Војводине, али и овог дела Србије са регионом, пре свега са Босном и Херцеговином.


Рума и Шабац добијају шансу за развој

Овај ауто-пут значајно ће допринети привредном развоју Шапца, али и овог дела Западне Србије. Како је за Тан‌југ рекао градоначелник Шапца Александар Пајић, Шапчани су досањали свој сан и све је спремно за свечано пуштање аутопута у саобраћај. Ауто-пут долази у центар Северозападне индустријске зоне, у којој је, како је истакао, од најаве градње, за три године, продато 117 хектара земљишта. Чак 32 нове компаније започеле су пословање или прошириле своју производњу, рекао је градоначелник. Пајић је изразио очекивања да ће бити запослен велики број Шапчана, као и људи из околних општина, те да ће Шабац постати центар Западне Србије где ће радници долазити због добре плате и добрих компанија.

„Рума добија могућност нових радних места и најаву инвестиција који су већ заинтересовани за нашу радну зону”, истиче председница општине Рума Александра Ћирић.


Нови ауто-пут заобилази села Кленак, Платичево, Хртковци и Јарак, што би требало да растерети улице у овим насељима. Испред Хртковаца изграђен је надвожњак с петљом, пошто ће се ауто-пут овде укрстити са државним путем 1.Б реда број 20, а затим ће у луку заобићи ово и следеће село Јарак, остављајући их са леве стране. Почев из правца Шапца, аутопут ће ићи страном села Кленак ближе реци Сави, остављајући ово место, као и суседно Платичево с десне стране. Нова траса се не укршта с постојећом пругом Зворник-Шабац-Рума.


Фото: Instagram Koridor Srbije

Наплатне рампе

Ово је први ауто-пут у Србији на чијим ће се наплатним станицама применити нови систем, који ће поред ефикасности садржати и додатне компоненте повећања безбедности учесника у саобраћају.…

Изграђена је бочна наплатна рампа Хртковци и две чеоне рампе Рума и Шабац. Ту су 23 канала за пропуштање возила.


Фото: Instagram Koridor Srbije

Мост преко реке Саве чине три међусобно спојене целине: прилазна конструкција на левој обали, конструкција моста преко реке и прилазна конструкција на десној обали. Дужина моста преко Саве је 1,33 километра, фундиран је на 371 шипу, са укупно 45 наглавних греда и 47 стубова. Главни распон између средишњих стубова, на основу димензија пловидбеног пута, износи 155 метара.

На овај ауто-пут, осим везе са ауто-путем Београд-Шид, са севера, односно код Руме биће прикључен Фрушкогорски коридор, који почиње код Каћа, а са југа поменута брза саобраћајница Лозница-Шабац.

С. Крстић

Фото: Инстаграм Коридори Србије
 

 

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести