Премијерка и привредници о проблемима због кризе у Украјини

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић и председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж разговарали су данас са представницима највећих компанија које послују са руским, украјинским и белоруским тржиштем, о могућностима одржања пословања и решавању проблема које је проузроковала кризе у Украјини, саопштиле је ПКС.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Наводи се да су представници компанија захвалили комори за брзу реакцију и истакли да су главни проблеми с којима се суочавају у пословању с овим земљама транспорт робе, набавка сировина и плаћања.

Председник ПКС Марко Чадеж позвао је све привреднике који су погођени кризом у Украјини да се јаве Привредној комори како би им помогли у погледу транспорта робе, платног промета и других проблема.

„Имамо одличну комуникацију са председником Србије, премијерком, министарствима и сви заједно покушамо да реагујемо што пре. Изнети су конкретни предлози почев од очувања индустрије грађевинског материјала до извоза воћа и поврћа. Морамо да помогнемо привреди да нађе алтернативна тржишта како за пласман своје робе тако и за увоз сировина“, рекао је Чадеж.

Премијерка Брнабић је истакла да је Влада Србије ту да саслуша привреднике, да заједно анализирају ситуацију и договоре наредне кораке, како би привреда, и у овим тешким условима, наставила пословање.

Она је подсетила и да Влада Србије формира радне групе за различите области са циљем заштите грађана и привреде.

У саопштењу се истиче да је на састанку договорено редовно одржавање састанка, директна дневна комуникација и размена информација са терена између ПКС-а, компанија, министарстава и кабинета премијерке, у намери да се нађу алтернативна решења и превазиђу изазови.

Састанку у Палати Србија присуствовали су и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, министри финансија, саобраћаја, трговине и иновација Синиша Мали, Томислав Момировић, Татјана Матић, Ненад Поповић и државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

“Надамо се да ово неће дуго трајати. Важно је да смо сви заједно и да тражимо решења. Морамо мислити и о другим тржиштима, јер се већ осећају последице. Данашња дискусија са представницима Владе била је изузетно добра, предлози су били одлични и разговоре настављамо већ следеће седмице“, рекао је власник компаније Сирогојно Раде Љубојевић.

Директор компаније Србоекспорт Мирослав Николић истакао је да је за транспорт робе до Русије тренутно отворен пут кроз Пољску и Белорусију, али је напоменуо како је проблем повратак, због огромних саобраћајних гужви од Русије ка Пољској.

Он је рекао да се данас разговарало о отварању алтернативних рута.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести