Привреда у ковиду имала резултате - добра позиција за 2021.

БЕОГРАД: Привредне активности из претходних година омогућиле су да домаћа привреда можда буде отпорнија, сналажљивија и виталнија у односу на друге на последице пандемије ковида, изјавио је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.
s
Фото: Tanjug/arhiva

Он је оценио да би то требало у наредном периоду да потврди и званична статистика и додао да домаће и иностране анализе потврђују да је Србија, у протеклој години, била најуспешнија, односно број један, у Европи, када је о расту економије реч.

Стевановић је за Први програм Радио Београда рекао да су тако створени услови да наша привреда, на почетку 2021. године, обезбеди добру стартну позицију за реализацију очекивања и пројекција - као домаћих тако и иностраних, а које се односе на раст привреде, привредни развој и раст БДП.

То ће нам, констатује он, омогућити да будемо први у Европи, али и да се наша економија врати на позиције које је имала пре ковида, а које би требало да има и у текућој години.

Стевановић каже да Министарство привреде није обуставило реализацију ни једног инвестиционог субвенционисаног пројекта, да су настављени они који су најављени и уговорени и додаје да је због екстерних дешавања реализације неких пројеката незнатно пролонгирана.

Истакао је да је сав новац пројектован за подстицај инвестиција готово потрошен прошле године и додао да је за ту сврху у 2021. години издвојено више од 15 милијарди динара.

Наставићемо да, кроз кредите, субвенционишемо сектор малих, микро и средњих предузећа и предузетника, истакао је Стевановић.

Део од две милијарде динара биће искоришћен за програм опреме који се спроводи у сарадњи са пословним банкама, преко Фонда за развој реализоваће се развојни програм, као и „старт ап“ кредити.

Стевановић је истакао да је новина да ће Министарство привреде дати снажну подршку женском предузетништву.

Он као посебно значајну за привреду истиче сарадњу са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) у оквиру које ће српска привреда располагати са 200 милиона евра за мала и средња предузећа.

Половина ће бити намењена инвестиционим улагањима под врло повољним условима, а друга за ликвидност и обртна средства, објаснио је он.

Стевановић је најавио наставак приватизације и додао да се партнерима из Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) приводи крају израду документације Стратегије политике државног власништва којом ће приватизација државних привредних друштава и предузећа ставити под један кров и дефинисати политику решавања тог сектора.

То ће бити учињено пре свега кроз увођење модела корпоративног управљања за јавна предузећа, предузећа из портфеља приватизације и других стратешки важних предузећа.

То ће бити још један додатни замајац за позитивна фискална кретања, додатно ће се унапредити приходна страна буџета, биланси предузећа ће се унапредити, а дивиденде које припадају дрежави ће бити веће, рекао је Стевановић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести