Рибарство, пре свега шаранско, у ванредном стању трпи дугорочну штету

НОВИ САД: Директор рибњака Сутјеска, у Општини Сечањ, инжењер пољопривреде Видак Милошевић каже да је српско рибарство у озбиљном је проблему од увођења ванредног стања, које се поклопило с великим постом, када у редовним околностима остварује највећи приход, а сада ће успети да се прода једва 30 одсто рибе од планираног.
Ribarnica Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Усред поста дошли у ситуацију да је објављено ванредно стање, све је стопирано. Улазимо у велики проблем, имамо рибу, коју смо оставили за Ускршњи пост, а одмах за две недеље је и Ђурдевдан, који је, такође, постан. Требало је да имамо озбиљне приходе, а све је то стало. Продаћемо можда тридесетак одсто те рибе коју је требало да продамо, објашњава Видак Милошевић у телефонском разговору за Танјуг.

За Ускршњи пост, али и за Ђурдевђан, рибњак "Сутјеска" оставио је стотинак тона конзумног шарана, што је, каже Милошевић, 90 одсто потреба које би могли да продају у том периоду, у редовним околностима.

Наводи да у време ванредног стања и забране кретања, људи купују знанто мање рибе и за крсне славе, јер их славе само у кругу породице, па не узимају око 50 килограма, што је просек у редовним околностима, него десетак килограма.

Каже да је то што неће продати рибу само један рукав проблема, други је што, како каже, риба, за разлику од осталих пољопривредних производа, не може да стоји.

Нама риба сада стоји у објектима где је спремљена за тржиште, она тамо калира, угињава. Мораћемо ту рибу, коју смо спремили за тржиште, да враћамо назад у производњу. Она има знатно мањи прираст, значи повећавамо трошкове, каже Милошевић.

Даље објашњава да, не само што ће имати губитак у претходној производњи, него ће имати губитке и у наредној производњи.

Зато што ћемо вратити рибу која је спремљена за тржиште, која ће потрошити додатну колићину хране, а ковнерзија ће бити знатно лошија и самим тим ће нам повећати трошкове, каже он.

У ситуацији, каже, кад је српско рибарство генерално у проблему, јер “сваке године губимо по један рибњак”, ванредно стање услед пандемије додатни је ударац.

Наводи да ће на рибарство имати дугорочне последице.

Потрудићемо се да то наши запослени не осете, али у сваком случају биће нам потребна помоћ државе. Да ли кроз неке олакшице везано за обавезе према Водама Војводе и Покрајинском Секретаријату, које су позамашне, поготово у поређењу са земљама у окружењу, кроз знатно више субвенције за килограм продате конзумне рибе. Тренутно је то скромних 10 динара по килограму, каже Милошевић.

Анализирајући услове у којима сада раде рибњаци, када се ванредно стање поклопило с постом, Милошевић наводи пример поста од средине јуна до средине јула.

Тада продајемо рибу по доста високој цени. С обзиром на то да це остати доста крупне рибе сада, опет нецемо моци да подигнемо цену, дакле цена це имати тренд пада у 2020. Зато мислим да српско рибарство, у овим моментима, улази у велики проблем, пре свега шаранско рибарство, каже Видак Милошевић.

Док траје ванредно стање, у Србији, према његовој грубој процени, ради око 30 одсто рибарница, где се људи снабдевају. Управо су рибарнице те које се снабдевају у рибњацима. У овој, новонасталој ситуацији, због епидемије вируса корона, и у рибњаку “Сутјеска” строго поштују здравствене прописе, мере о дистанцирању, заштити запослених маскама, рукавицама.

Ми смо забранили посете и уласке у управну зграду. Сваки трговац који доде по рибу, сачека доле, ми му донесемо фактуру, иде на језеро. Дакле, трудимо се да смањујемо апсолутно контакте са свима који су ван рибњака. И поред свега тога, доста је смањена потражња за рибом, као последица новонастале ситуације, каже Милошевић, поново наводећи пример да су, у редовним околностима, у пеериоду од Лазареве суботе, па све до Великог петка, продавали по седам, осам тона дневно, а сада толико не продају ни недељно.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести