Синдикати траже двоцифрен проценат увећања минималца

БЕОГРАД: На колегијуму Социјално-економског савета, који је одржан данас у Унији послодаваца Србије, није договорено колико ће бити повећан минималац, а председник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић рекао је да за њих једноцифрен проценат неприхватљив.
dinari novac, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Стојиљковић је рекао и да је данашњи састанак био конструктиван, да се разговарало са пуно аргумената, те да ће се разговори наставити до 15. септембра, када је рок за усвајање минималне цене рада.

"Атмосфера на састанку је била конструктивна, сви смо покушавали да дођемо до неке заједничке тачке, и то не говорећи само о минималним зарадама, већ о свим зарадама и потребама да оне расту", рекао је Стојљковић за Танјуг.

Неопходно је, како каже, да се у неком кратком временском року, од рецимо три године, изједначе минимална зарада и минимална потрошачка корпа од 36.000 динара.

"Наставићемо да разговарамо и да се нађемо на неком том простору између понуђених предлога који су дати, а који се разликују ту негде од пет, шест до 15 одсто. Мада, могу да поновим, нама је све што је једноцифрен резултат неприхватљиво", поновио је Стојиљковић.

Напомиње и да више није у игри само проценат минималне зараде, већ и колико тих минималних зарада има, а Стојиљковић каже да на минималцу у Србији живи сваки пет запослени, односно 350.000 људи.

Колегијуму СЕС-а присуствовали су министари за рад и финансије, Зоран Ђорђевић и Синиша Мали, синдикалци и послодавци.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести