Шолц: Стојим иза велике потрошње за економски опоравак

БЕРЛИН: Немачки министар финансија Олаф Шолц изјавио је данас да стоји иза захтева за великим државним расходима како би подржао опоравак највеће европске економије од последица пандемије корона вируса, иако то гура јавни дуг на рекордан ниво.
olaf solc
Фото: Youtube Printscreen

Представљајући посланицима у Бундестагу свој нацрт буџета за 2021. годину, Шолц је рекао да ће влада наставити да подржава компаније и грађане кроз повећање програма заштите радних места и да ће одржати јавне инвестиције на високом нивоу, преноси Ројтерс.

"Са инвестицијама из овог буџета, ми још више отварамо врата будућности наше земље", навео је Шолц, стајући у одбрану нацрта буџета који предвиђа ново задуживање од 96,2 милијарде евра за финансирање даљих мера за сузбијање последица кризе корона вируса.

"То је пуно, пуно новца", рекао је министар, али је додао да би цех од непредузимање било каквих мера на крају био још већи.

Додатно задуживање значи да ће Немaчка забележити други највиши износ нето задуживања од краја Другог светског рата. Влада се ове године већ задужила за рекордних 218 милијарди евра нових зајмова, напомиње Ројтерс.

Укупан дуг савезне владе, немачких савезних покрајина, општина и фондова социјалног осигурања порастао је на 2,1 хиљаду милијарди евра у првој половини 2020, саопштио је Савезни завод за статистику.

То је за 11 посто или за 210,1 милијарди евра више него у претходних шест месеци.

Пре тога, рекорд је забележен у другој половини 2012. године.

„Повећање дуга је углавном последица задужвања државне касе у циљу финансирања мера за превазилажење корона кризе“, саопштила је влада.

Немачка планира да се од 2022. поново придржава правила о јавном дугу, свођењем његовог удела у БДП-у на најмањи ниво.

Ипак, Берлин не планира да се врати својој ултра опрезној фискалној политици очувања уравнотеженог буџета.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести