СРБИЈА ХВАТА ТЕХНОЛОШКИ КОРАК СА СВЕТОМ Наша памет ствара вештачку интелигенцију, аутомобиле …

- Србија интензивно ради на усавршавању и повећавању инфраструктуре за електрична и хибридна возила, као и на заузимању водеће позиције у овој области - изјавила је министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.
а
Фото: Pixabay

Министарка је рекла да Србија прати светске трендове и да је спремна да развија и примењује најновије технологије.

- Електрична возила, аутономни аутомобили и вештачка интелигенција више нису будућност. Они су постали наша реалност и представљају темеље технолошке револуције у аутомобилској индустрији - навела је Беговићева. Додала је да је Србија кроз стратешке напоре успела да привуче инвестиције, о чему говори присуство веома значајних и великих компанија из ових области, које су одлучиле да отворе истраживачко-развојне центре у Србији.

- Србија наставља да улаже у науку, истраживање и развој, пружајући подршку свим појединцима који се налазе и у нашој академији, а и у проватним компанијама да развијају иновације. Само на тај начин, кроз заиста додату вредност коју наше идеје додају једном производу, можемо да развијамо привреду у будућности - истакла је министарка.


Креирамо будућност

Уз подршку читаве Владе Србије, заједно са домаћим и страним партнерима, инвеститорима, иноваторима и стручњацима из различитих сектора, трудимо се да креирамо будућност у којој су електромобилност, аутономна возила и вештачка интелигенција део напретка и омогућавају технолошки развој и унапређење живота свих нас, рекла је Беговић.

- Ово није само наша визија, већ треба да буде допринос Србије глобалној борби за одрживу и напредну будућност - закључила је министарка науке.


Подсетила је да је Србија прва држава у југоисточној Европи која је усвојила Стратегију за развој вештачке интелигенције, након чега је убрзо отворен и Институт за вештачку интелигенцију.

Беговићева каже да је Србија прошле године постала једна од 27 чланица Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, што говори колико су нове технологије важне Србији и објаснила да су напори читаве Владе Србије усмерени ка изградњи окружења које ће мотивисати људе да се баве развојем иновација.

- Снажна наука, посебно у СТЕМ областима, даје нам јаку основу да можемо да постанемо лидери у овим областима. Такође, држава инвестира знатна средства у развој инфраструктуре, као што су научно-технолошки паркови и Фонд за иновациону делатност, који представљају подршку како академији, тако и приватном сектору да развијају иновације. Желимо да дођемо до најбољих појединаца и створимо шансу за „паметне” инвестиције - нагласила је она. Истакла је да су велики број пореских олакшица које је Влада Србије усвојила, усмерене да мотивишу компаније да се баве истраживањем и развојем, и додала да се са развојем технологије, мења и правна регулатива.

Електрична возила, аутономни аутомобили и вештачка интелигенција више нису будућност. Они су постали наша реалност и представљају темеље технолошке револуције у аутомобилској индустрији (министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић)

Овај напор Владе Србије је резултирао у томе да Србија буде једна од пет земаља у Европи чија је влада издала дозволу за аутономна возила нивоа 3, навела је Беговићева.

Када је реч о великим и важним компанијама у овим областима, министарка каже да њихово присуство у у нашој земљи као и на недавном сајму у Новом Саду говори колико је Србија препозната као место за будући развој аутомобилске индустрије и примену нових технологија у овим областима.

Д. У.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести