Србија може да оствари дугорочан раст од 7%

БЕОГРАД: Србија може да оствари дугорачан раст од седам одсто годишње уз нови амбициозни програм реформи, који би јој омогућио да за десет година удвостручи БДП, сматрају стручњаци Светске банке који су данас представили Економски извештај о Србији "Нова агенда за привредни раст Србије".
privreda
Фото: freeimages.com

Извештај на 500 страница постављен је данас на сајту Светске банке, а директорка Светске банке за Западни Балкан Линда Ван Гелдер рекла је на конференцији за новинаре да је Србији потребан нови залет реформи за отклањаје препрека за раст које би омогућиле подизање продуктивности и већу конкуренцију.

"Да ли је реално да Србија оствари раст од седам одсто годишње? Наш одговор је апсолутно да", рекла је Ван Гелдер.

Навела је да је Србија већ спровела програм амбициозних и сложених реформи, а да би изазов за Србију у условима успоравања раста у глобалној привреди био да спроведе смео програм који би омогућио раст на дужи рок, а који би био усмерен на повећање инвестиција и њихове продуктивности и програм којим се подстиче приступ боље плаћеним пословима.

Охрабрена је, каже, тиме што је председник Србије Александар Вучић на јучерашњем састанку, коме је присуствовала и премијерка Ана Брнабић, био веома заинтересован за налазе извештаја и да је затражио да тим Светске банке тесно сарађује са премијерком и Владом на изради акционог плана за привредни раст Србије.

"Тражио је да дођемо поново пре краја децембра да му дамо додатне информације о активностима. До сада је реализовано неколико важних реформи као што је јачање система за управљање јавним инвестицијама. То може да створи бржи и бољи раст у наредној години", каже Ван Гелдер.

Галина Андронова Винселет, менаџер глобалне праксе у СБ, каже да би раст од седам одсто омогући да свака земља удвостручи доходак.

"То показује математика. Одржавање седам одсто раста је тежак посао, али није немогућ задатак за Србију", каже Андронова Винселет.

Навела је би се уз годишњи привредни раст од пет одсто, доходак по глави становника удвостручио, али да би за то било потребно између 14 и 15 година.

"Одржавање седам одсто раста сваке године у периоду од 10 година нисмо видели у Европи, али то не значи да Србија не може да га достигне", навела је Андронова Винселет.

На питање новинара да ли су стручњаци Светске банке узели у обзир чињеницу да су идуће године у Србији редовни избори, шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва каже да су то делимично узели у обзир, да избори обично успоравају економске активности, али и нагласио да је јако битно да се прихвати нова агенда.

"Избори су у демократији ствар која се природно дешава, али избори такође дају прилику за разговоре о оваквим великим реформама. Надамо се да ће се у јавности дискутовати и о путу којим ће ићи Србија", каже Ндегва.

Навео је и да избори не морају да буду реметилачки фактор, него нека врста мобилизације и прилика да се створи консензус у друштву да треба спровести нову агенду.

Водећи економиста у СБ Екатерина Вострокнутова рекла је да ће 2019. Србија тек достићи ниво БДП из 1990. године, да се привредни раст у последњих неколико година убразао и износио измеду три и четири одсто, као и да је смањена незапосленост.

"Спровели смо симулацију на основу модела да видимо шта би се десило када би Србија имала амбицију да достигне Немачку за 20 година, израчунали која је стопа раста за то потребна и утврдили смо да би та стопа раста била седам одсто", каже Вострокнутова и поручује да је сада право време да Србија настави да користи предности реформи спроведених у протеклих седам година.

Међу изворима раста навела је више јавних и приватних инвестиција, унапређење квалификација радника, повећање продуктивности и извоза, поспешивање конкуренције и ефикасност, као и финансирање фирми у експанзији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести