Србија све популарније новогодишње одредиште гостима из Кине, Египта, Грчке...

– Прве процене показују да је на главним туристичким дестинацијама у Србији за новогодишње празнике било 13 одсто више страних гостију него у истом периоду прошле године – изјавио је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
nova godina na trgu, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је казао да је највише страних туриста дошло из земаља бивше Југославије, Румуније, Бугарске, Грчке и Русије, а било је, нарочито у Београду, и гостију из Кине.

– Евидентно је повећање броја страних туриста у односу на протекле године, посебно ако се има у виду да је попуњеност хотелских и других категорисаних смештајних капацитета на главним дестинацијама током празника била у просеку око 90 посто, а у Врњачкој бањи, Нишу, на Старој планини и Златибору готово да и није било слободних места – навео је Љајић.

Такође, додао је министар, од почетка зимске сезоне на Копаонику, Златибору и Старој планини продато је 13 одсто више скијашких карата него претходне сезоне.

13 одсто више скијашких карата него претходне сезоне

Током дочека Нове године и Нови Сад је у стопу пратио престоницу у погледу попуњености хотела, не само током новогодишњих празновања већ и у другим месецима у години. Подаци Туристичке организације Новог Сада показују да је од јануара до новембара 2019. године наплаћена боравишна такса  од 47.055.740,96 динара, што је четири и по одсто више него у истом периоду 2018.

У хотелу „Леополд” на Петроварадинској тврђави међу гостима на  дочеку новог лета  било је највише Румуна, али и гостију из Србије – Крагујевца, Краљева, па и из Србобрана.

– Међу гостима имали смо туристе из Хрватске, Грчке и Египта. Аражман током новогодишњег празновања обухватио је четири ноћења – рекли су том хотелу.

И хотел „Центар”, чије само име казује да се налази у центру Новог Сада, био је пун , а најбројнији су били гости из Хрватске, који се, додуше, нису дуго задржавали у Српској Атини, већ су после преспаване ноћи напустили хотел. Нови Сад у хотелима има око 3.000 кревета, а уз смештај у приватним кућама, укупан број лежаја достиже 4.000, па се спрам тога да  закључити колико је гостију боравило у седишту АП Војводине.

Пуни су били и хотели ван Новог Сада: у Врднику, у Срему, где су у протеклих неколико година изграђена три хотела високе категорије, собе су биле пуне. У Туристичкој организацији Ирига казали су да у хотелима има 815 лежаја те да се уз посећеност за дочек новог лета, бележи пораст броја туриста и у другим приликама током године 


Зимска фантазија у Новом Саду

Туристичка организација града Новог Сада имала је кампању „Зимска фантазија у Новом Саду”, започету крајем новембра, у оквиру које се кроз истоимени видео-спот за ТВ и других додатних 12 видео-спотова за друштвене мреже, приказује туристичка понуда и дешавања у граду у време зимског периода у Новом Саду.

Од почетка кампање до данас, поменуте видео-спотове погледало је на друштвеним мрежама „Фејсбук” и „Инстаграм” више од 1.000.000 корисника, а остварено је преко 6.000.000 импресија.


На северу покрајине, у Суботици, у чувеном хотелу из доба СФРЈ „Патрија” у центру града најбројнији били су туристи из Бугарске, који су, како нам је речено у том хотелу, безмало закупили хотел и боравили код ту три ноћи и четири дана. Уз Бугаре, у новогодишњој ноћи веселили су се и домаћи гости, који су се из Београда запутили да дочекају Нову годину на северу земље.

И у хотелу „Президнет” на Палићу веселили су се наши грађани на раду у иностранству. Хотел јеј био пун наших људи који су с пасошима стигли из западних земаља, и у просеку били четири ноћи.

Током децембра 2019. године у инфо-центре Туристичке организације Новог Сада највећи број туриста дошао је из Грчке, Русије, Француске, Велике Британије, Кине, Босне и Херцеговине, Немачке, Словеније, Турске, Индије.

Интересантно је споменути да су Инфо-центар посетили и гости из Туниса, с Кубе, из Мексика и Перуа.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести