„Стартап Џином” поново уврстио Србију на светску мапу: Инвеститори радо улажу у Нови Сад и Београд

Од 2018. године Србија је светски лидер у привлачењу страних директних инвестиција, а магазин “Фајненшел Тајмс” прогласио је Србију два пута у последње три године за дестинацију број један за привлачење страних инвестиција, као и за земљу која ствара највише радних места од директних страних инвестиција на милион становника.
novi sad nekretnine
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

То је наведено у овогодишњем извештају “Стартап Џинома” (Стартуп Геноме), који је јуче представљен у Лондону.

Када су у питању улагања у иновациони и стартап екосистем, Србија је оцењена као један од лидера у стварању услова за привлачење иностраног капитала у овај сектор, а посебно у екосистему Београда и Новог Сада.

Према овом извештају, разлози за тако нешто леже у образовном систему, оперативним трошковима и пореским подстицајима.

Србија је препозната као једна од најотворенијих земаља за иностране стартап компаније и тимове, којима је омогућено 70 одсто ослобађања такси на порезе и доприносе. Истовремено, оснивачи стартап компанија у Србији имају право на потпуно ослобађање свих пореза на зараду током прве три године пословања.


Гејминг и блокчејн

У извештају “Стартап Џинома” подсектори у Србији који се посебно издвајају по својој развијености и потенцијалу су гејминг и блокчејн.

Такође, извештај посебно истиче недавне резултате наших стартап компанија у овим областима.


Међу истакнутим пореским подстицајима за иновације, препознато је ослобађање пореза на приход од интелектуалне својине произведене у Србији у износу од 80 одсто, затим дупло рачунање трошкова истраживања и развоја при пореском обрачуну, као и порески кредит за инвестиције у иновативне стартап компаније у износу од 30 одсто.

Српски образовни систем гради одличну инжењерску базу у СТЕМ областима, која омогућава да се млади иноватори баве новим концептима и пословним моделима у вези са најсавременијим технологијама.

Извештај истиче да је програмирање уведено као део обавезног програма од петог разреда основне школе, као и да више од 35 гимназија у Србији има специјализована ИТ одељења који реализују програме за најталентованије ученике. Додатно, наводи се у извештају, више од 80 средњих школа у Србији специјализовано је за компјутерске науке и електротехнику.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести