Суноврат америчког БДП-а оборио индексе на Вол Стриту

ЊУЈОРК: Индекси на Волстриту, индустријски Дау Џонс и С&П 500, закључили су ноћас трговање у паду пошто су се инвеститори бавили анализом показатеља који су у другом кварталу узроковали највећи економски пад САД-а икада.
berza akcije
Фото: pixabay.com

Пад индекса је, како наводи ЦНБЦ, ипак остао под контролом, пошто су акције великих технолошких компанија ојачале уочи објављивања извештаја о пословању.

Индекс Дау Џонс ослабио је за 225,92 поена или 0,8 посто, завршавајући трговачки дан на 26.313,65 поена, док је С&П 500 склизнуо за 0,4 процента на 3.246,22 бода.

Насупрот томе, техолошки индекс Насдак Композит је ојачао за 0,4 одсто на 10.587,81 поена.

Према јуче објављеним подацима америчке владе, бруто домаћи производ САД пао је за рекордних 32,9 посто у другом кварталу.

Овај пад, како наводи ЦНБЦ, ипак није толико велики колико се страховало, будући да су економисти у анкети компаније Дау Џонс предвиђали да ће износити 34,7 процената.

 

На пад расположења инвеститора су такође утицале информације о броју поднетих захтева у САД за добијање накладе за незапосленост током прошле недеље, и о предлогу председника Доналда Трампа да се одложе председнички избори заказани за 3. новембар, што су одбацили и демократе и републиканци.

Америчко Министарство рада је објавило у четвртак да је прошле недеље 1,43 милиона Американаца поднело захтеве за државном помоћи због незапослености, што се поклопило са очекивањима аналитичара.

Ипак, трајни налози, односно број људи којима се накнаде исплаћују најмање две недеље, порастао је на 17.018 милиона у односу на око 16 милиона претходне недеље.

У међувремену, демократе и републиканци постигли су мали напредак у правцу усвајања новог пакета олакшица за ублажавање последица од корона вируса, што је охрабрујући сигнал имајући у виду да ранији програм исплате недељних накнада незапосленима у износу од 600 долара истиче данас, преноси ЦНБЦ.

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести