Светска банка изнела боље прогнозе за раст Русије у 2021.

МОСКВА: Светска банка је подигла прогнозу економског раста Русије у 2021. години на 3,2 посто са првобитно пројектованих 2,9 процената, колико је предвиђала у марту.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Стопа раста бруто домаћег производа (БДП) Русије за 2022. годину је, у новом извештају овог међународног кредитора, задржана на 3,2 одсто, преноси Ројтерс.

Након привредног пада од 3,0 процента у 2020, под притиском пандемије ковид-19 и пада цена нафте, Русија је на путу опоравка у овој години услед глобалне кампање вакцинације, јачања потражње и позитивиних сигнала на тржишту рада, оцењује банка, али напомиње да би планирана фискална консолидација могла да спута економску експанзију те земље.

Ова финансијска институција сматра да Русија има простор да фискалну консолидацију спроведе постепеније него што је планирала, упозоравајући на потенцијалне знатне губитке у производњи због резања државне потрошње.

Мада је руски економски пад у 2020. био најдубљи у последњих 11 година, Русија је имала боље перформансе него светска привреда која је пала за 3,8 процената, додаје се.

Недавне америчке санкције на улагања у руске државне хартије од вредности не угрожавају финансијску стабилност Русије захваљујући снажним макро-фискалним баферима (заштитни слој) и релативно умереном уделу страних инвеститора у руском државном дугу, који би могао да се надокнади преко домаћих инвеститора, навела је Светска банка.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести